Акари в матрака

Акари в матрака

Скритата опасност: Акари в матрака и как да се предпазим от тях


Въпреки, че обикновено не се виждат с просто око, акарите могат да се скрият в матрака и да предизвикат неприятни проблеми за здравето ни, а да не говорим и за здравето на децата ни.

В тази статия ще разгледам как да идентифицираме и контролираме акарите в матрака с цел подобряване на качеството на сън и намаляване на риска от алергии и други здравословни проблеми.


СЪДЪРЖАНИЕ:


  1. Какво представляват акарите и защо са такъв проблем за нашите матраци?
  2. Как да разберем дали имаме акари в матрака?
  3. Какво трябва да направите, за да предпазите матрака от акари
  4. Алергии и други здравословни проблеми, свързани с акари в матрака

Какво представляват акарите и защо са такъв проблем за нашите матраци?

Домашни Акари - подробна информация, третиране и предпазване. ~ zdraventer

Акарите са микроскопични бозайници, които принадлежат към класа Arachnida и се водят близки роднини на паяците. Размерът на акарите е толкова малък, че не се забелязват с просто око. Накратко, знаем, че са там, но не ги виждаме. Интересното за акарите е, че те не се срещат само в нашите домове (най-вече в спалнята), но и в природата.


Защо обаче тези миниатюрни създания създават толкова проблеми ако с в матрака ни?


Най-важната причина тук е, че те са алергени. Продуктът на отделителната им система е протеин, който може да предизвика алергични реакции при човека. Тези реакции могат да включват кифане, кожни обриви и дори астма. Затова, когато акарите са в матрака ни, те могат да станат източник на неприятни алергии и здравословни проблеми.


Второ, акарите се хранят с мъртви кожни клетки, които ние отделяме постояно, особено през нощта…и то къде?... на матрака. Поради тези благоприятни условия, тези дребни животинки се настаняват в матрака и се размножават. Това може да доведе до значително увеличение на популацията.


Накратко, акарите в матрака не само са потенциален източник на алергии, но и могат да доведат до намаляване качеството на съня ви. Неприятните симптоми и дразненето от наличието им могат да пречат на спокойния и комфортен сън, което от своя страна може да доведе до умора и стрес.


Как да предпазите матрака си от тези създания и техните негативни последици ще разгледам в следващата част от статията.


Как да разберем дали имаме акари в матрака?


Разпознаването на наличието на акари в матрака е важен етап от борбата с тези неприятни микроскопични създания, които могат да предизвикат алергии. А те най-лошо могат да се отразят на нашите деца.

Разбирам, че няма как да ги видим с просто око, но въпреки това има няколко признака, които издават тяхното присъствие.


Алергични симптоми


Един от първите признаци, че матракът има акари е наличието на алергични реакции. Това може да бъде кифане, чувствителност на очите, сърбеж по кожата и, за съжаление, асстма. Ако забележите такива симптоми, които се усилват през нощта, това може да бъде индикация за наличието на акари.


Поява на малки черни точки

Акарите използват мъртвите кожни клетки като източник на храна. Понякога, това, което те отделят се натрупва в матрака и в последствие се наблючава като малки черни точки. Ако забележите подобни следи върху повърхността на матрака, това може да бъде индикация за присъствието на акари.

(Когато за първи път разбрах това, първото нещо, което направих и обстойно на прегледам матрака на бебенцето ми.)


Употреба на оптически уреди

Добре, ясно е, че с просто око тези животинки са просто невидими за нас. Но, ако имате лупа под ръка или най-добре микроскоп, ето това вече е ново ниво. Оглеждайте се за следното - създание с размери в микромилиметри, с прозрачно тяло, и за да е картинката още по-пълна, има осем крака. Това със сигурност ще ги отличи от прахови частици или други замърсители.

Vísindavefurinn: Getið þið sagt mér allt um aðlögun og vistfræðilega ...

Неприятна миризма


Ако матракът започне излъчва неприятна миризма, която се задържа, дори и след пране на спалното бельо, то, не искам да ви плаша, но най-вероятно в матрака ви има акари.

Сърбеж и дразнене на кожата

Ако имате сърбеж по краката и ръцете (тези крайници, които са най-близо до матрака), то това може е сигнал, че е време да предприемете нужните мерки и да почистите матрака си от акари.


Учестени респираторни инфекции


Ако често вие или някой от семейството често се сблъсква с респираторни инфекции, като настинка или бронхит, и тези инфекции се влошават през нощта и след сън, то това може да бъде резултат от алергии към акари.

Какво трябва да направите, за да предпазите матрака от акари


Предполагам, вече сте стигнали до извода, че предпазването от акари в матрака е от съществено значение за здравословното състояние на цялото семейство.

Сега предстои най-важната част от статията, а именно, как да се предпазите от тези малки гадинки.


Редовно пране на спалното бельо.


Една от основните стъпки за предпазване от акари в матрака е редовното пране на спалното бельо - чаршафи, калъфки за възглавници, завивки. Имайте предвид, че те много бързо и лесно се унищожават, когато се перат на 60 градуса. Това е важно да се прави колкото се може по-често, тъй като акарите се хранят с мътрви кожни клетки, които се натрупват в бельото и матрака.


Използване на анти-акарни чаршафи


Може би някои от вас не са го и подозирали, но един от ефективните начини за предпазване от акари е използването на специални анти-акарни матраци и чаршафи. Тези продукти са проектирани по специален начин, който не позволява на акарите да проникнат в матрака. Получава се бариера между акарите и вас, като по този начин се предотвратява контакта и появата на потенциални алергични реакции. Изключително подходящи за хора с висока чувствителност.


Вентилиране на матрака


Акарите обичат влажна и затворена среда, затова е важна да осигурите добра циркулация на въздуха в стаята. Редовното проветряване на стаята и матрака спомага за намалянето на влажността. Ако живеете по черноморието, би било добре и да си вземете влагоабсорбатор, особено за детската стая.


Поддържане на чистота


Наличието на прах и други замърсявания могат да предоставят храна и убежище на акарите. Затова е нужно редовно за чистите пода с прахосмукачка и след това да го измивате.

И не на последно място използването на специализирани препарати.

Разполагаме с препарат, който унищожава тяхната храна, храни се с техните екскременти и остатъци от мъртви акари. Препарата е изцялом на биологична основа без възможност от алергии и работи с бактерия която е полезна.

PIP Allergy Free – пробиотичен препарат против алергии
Препарат против акарии и алергии към домаен прах

Алергии и други здравословни проблеми, свързани с акари в матрака


За финал ще разгледам по-подробно някои от здравословните проблеми, които се наблюдават, ако има наличие на акари в дома.


Астма


За някои хора наличието на акари може да предизвика или да влоши астмата. Акарите отделят проетин, който може да предизвика възпаление на дихателната система и да допринесат за спазми в бронхите. Това от своя страна може да влоши симптомите на астмата, като доведе до затруднено дишане, задух, хрипане и то най-често по време на сън.


Дерматит и обриви


Алергичните реакции могат да се проявят и по кожата. Наличието на акари може да доведе до дерматит, обриви, както и сърбеж, които могат да бъдат особено дразнещи и неприятни, особено през нощта.


Забавяне на заздравяването


Наличието на акари в матрака може да влоши здравословния сън и да забави процеса на оздравяване след заболяване или операция.

Неприятните симптоми, могат да представляват допълнително натоварване за организма и да забавят нормалния процес на възстановяване.


Сърбеж и дискомфорт на очите

Ако акарите се намират на места с директен контакт с очите, те могат да предизвикат сърбеж или дискомфорт.


Засилване на симптомите при други алегрии

Алергиите към акари могат да засилят симптомите при други алергии, например алергии от прах или домашни любимци.


Добави коментар

Трябва да влезете, за да добавите коментар. Ако нямате акаунт, можете да се регистрирате за такъв. Регистрацията е безплатна!