Новини
Европейско финансиране


Фирма ИНТЕРМАТРАК ЕООД подписа Договор за безвъзмездна финансова помощ BG-RRP-3.005-3575-C01 по проект „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия”. Договорът за безвъзмездна финансова помощ е по процедура BG-RRP-3.005 „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия”, финансиранa по Програмата за икономическа трансформация от Националния план за възстановяване и устойчивост, съфинансиран от Европейския съюз чрез Следващо Поколение ЕС.

 

Общата цел на проекта е ускоряване на прехода към цифровизация на икономиката, чрез внедряване на информационни и комуникационни технологии и решения, осигуряващи повишаване нивото на дигитализация на фирмата.

 

Общата стойност на проекта е 15 600,00 лв., от които 15 600,00 лв. са безвъзмездно финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост.

 

Проектът стартира на 10.07.2023г. и е с продължителност 12 месеца.


Новини
Матрак с пружина: Покет пружина и тайните на комфортния сън

Матрак с пружина: Покет пружина и тайните на комфортния сън


В тази тема ще научи всичко, което ви е нужно за избора на матрк с пружина.

Дълго време те са били основният избор за много хора, особено когато става дума за комфортен сън.

За наше щастие развитието на технологиите и иновациите са стигнали и до тази индустрия и затова днес разполагаме с голямо разнообразие от матраци с пружина. Един от най-популярните  модели е не безизвестния „покет пружина“.

Но какво означава всичко това, какви са положителните и слабите страни и как да направим своя избор ще разберете в следващите редове.

Съдържание:

1.       Основни характеристики на матрак с пружина

2.       Какво означава „покет пружина“?

3.       Предимства и недостатъци на матраците с покет пружина

4.       Сравнение между различни видове матраци с пружина

5.       Как да изберете правилния матрак с пружина?

Основни характеристики на матрак с пружина


Матраците с пружина се използват от множество потребители и са предпочитани поради своите уникални характеристики. Някои от тези основни характеристики са:

1.       Подкрепа и устойчивост

Това вече сме го споменавали при различните видове хибридни матраци. Тук отново ще подчертаем, че едно от най-големите предимства на матраците с пружина е тяхната способност да предоставят равномерна подкрепа на тялото. Как мислите, че се получава това? Пружините реагират на тежестта и движението, което позволява на матрака да се адаптира към контурите на тялото.

2.       Вентилация

Не веднъж сме споменавали тази отличителна характеристика при този вид матраци. Наличието на вентилация се получава благодарение на пространството между пружините. Поради наличието на това пространство точно матраците с пружина са с много по-добра вентилация от тези с пяна. Това помага както за предотвратяване на допълнителното нагряване на тялото, така и предоставя прохлада.

3.       Дълготрайност

Матраците с пружина могат да издържат много години без да губят от своята форма и комфорт. Но разбира се това е така само ако правилно се грижите за своя матрак.

4.       Минимално пренасяне на движение

Това важи най-вече при матраците с „покет пружина“, тъй като те са индивидуално опаковани и това намалява пренасянето на движение. Това означава, че ако спите с партньор, който се обръща или става от леглото, то почти няма да усещате неговото движение.


5.       Възможности за персонализация

Както всеки друг матрак, така и тук различните производители предлагат различни нива на твърдост и комбинации от материали. Това е чудесна възможност, защото по този начин ще намерите матрак, който да отговаря на вашите индивидуални нужди и предпочитания.

6.       Цена

Въпреки, че има много премиум модели на пазара, матраците с пружина често предлагат добра стойност за парите, като комбинират качество и дълготрайност на разумна цена.


Какво означава „покет пружина“( pocket spring units)?

Понятието „покет пружини“ напоследък е изключително актуално в света на матраците. Но какво всъщност представляват?

Покет пружината е  специфична конструкция, при която всяка метална цилиндрична пружина е индивидуално опакована в текстилно или пластмасово джобче. Това позволява на всяка пружина да реагира независимо от останалите, което осигурява по-голяма адаптивност към тялото и по-добро разпределение на тежестта.

Pocket пружините се делят на няколко основни вида. Най-разпространените от тях са мултипокет пружините. Те са със стандартна височина и осигуряват независима опора на тялото. Най-често матраците с покет пружини имат над 400 джобчета с пружина в сърцевината на двоен размер матрак.

Друг вид са микропокет пружините. Те са по-малки и съответно са повече на брой в ядрото на матрака. От тук следва, че опорните точки са повече, а с това и удобството е по-голямо.

Още един вид са нано покет пружините. Те са съвсем малки и помагат при омекотяване на повърхността на матрака. Също така могат да създадат лек пружинен ефект при непружинни матраци.

Pocket Spring


ВИД ПОКЕТ ПРУЖИНА

ПОЛОЖИТЕЛНИ СТРАНИ

ПОДХОДЯЩ ЗА

Микро покет пружина

-Осигурява по-голяма адаптивност към тялото

-Предлага по-фина и детайлна подкрепа

-Минимално пренасяне на движение

Хора, които търсят максимален комфорт и адаптивност

Мултипокет пружина

-Съчетава различни видове покет пружини за оптимална подкрепа

- Предоставя равномерно разпределение на тежестта

Хора, които искат подкрепа, комфорт и минимално пренасяне на движение

Нано покет пружина

-Предоставя изключително фина и детайлна подкрепа

- Идеални за точкова реакция и адаптивност

- Максимално намаляване на пренасянето на движение

Хора, които търсят най-високата степен на адативност и точкова подкрепа

Покет пружина с различна твърдост

-Комбинира различни нива на твърдост

- Предоставя индивидуална подкрепа на различни части на тялото

Хора със специфични нужди за подкрепа

Зониран покет пружина

-Разделен на зони, като всяка зона предоставя различна степен на подкрепа

- Комфорт за различните части на тялото

Хора, които искат по-голяма подкрепа в определени области

Покет пружина с гел

-Комбинира предимствата на матраците с покет пружини с охлаждащите свойства на гела

- Предоставя прохлада и комфорт

Хора, които имат тенденция да се загряват прекалено през деня


Independent pocket springs mattress

Предимства и недостатъци на матраците с покет пружина

Матраците с покет пружини са с отлична вентилация, което се дължи на специфичната им структура.

В техните ядра е невъзможно да се задържат влага и акари, заради непрестанния приток на въздух.

Друга положителна страна е, че пружините в джобчетата не изскачат, не се допират една до друга, тъй като са опаковани в текстилно или пластмасово джобче, и не издават неприятни звуци.


ПРЕДИМСТВА

НЕДОСТАТЪЦИ

Отлична адаптивност към тялото

Обикновено са по-скъпи от други модели

По-добро разпределение на тежестта

Могат да бъдат по-тежки и трудни за преместване

По-малко пренасяне на движение

Изискват по-често обръщане на равномерно износване

Притежават отлична вентилация

 

Не задържат влага и акари

 

MyCashmere
Роял
Silk
BellissimaIsprings
King Line Pince and Princess

Сравнение между различни видове матраци с пружина

Както споменахме по-горе, матраците с пружина се делят на различни видове. Различните видове пружини предлагат различни характеристики и предимства. Основните видове матраци с пружина са:

1.       Бонел пружина


Това е най-традиционният и най-старият тип пружина, който е използван в матраците. Пружините са свързани помежду си и формират една голяма мрежа.

В повечето случаи матраците с бонел пружина са по-евтини, имат добра вентилация и са устойчиви.

Като техен недостатък можем да кажем, че могат да пренасят повече движение. Също така могат да не предоставят толкова добра адаптивност към контурите на тялото.

2.       Непрекъснати пружини

Този тип матрак използва една дълга пружина, която е образувана така, че да създаде цялата повърхност на матрака. Това от своя страна предлага равномерна подкрепа на тялото и са изключително устойчиви във времето. Като матраците с бонел пружина и тези имат добра вентилация.


От друга страна, могат да не предоставят толкова добра адаптивност към тялото и пренасят повече движение. Затова този вид матрак с пружини е крайно неподходящ за хора, които споделят леглото с партньор.

3.       Покет пружини

Този тип пружини вече го споменахме в началото на статията. Но можем отново да кажем, че всеки отделен „покет“ съдържа индивидуална пружина, която работи независимо от останалите. Тази характеристика позволява на матрака да се адаптира по-добре към формата на тялото.

Тези матраци притежават отлична адаптивност, имат минимално пренасяне на движението и висока степен на компфорт. Какво повече можете да искате J

За съжаление са по-скъпи от другите модели матраци с пружина.

Как да изберете правилния матрак с пружина?


Изборът на матрак е ключов момент, който може да повлияе върху качеството на вашия сън и като цяло върху общото здравословно състояние. Въпреки, че изборът на матрак с пружина е често срещан сред потребителите, как бихте определи ли кой е най-подходящ за вас?

Ако се колебаете, можете спокойно да следвате следващите стъпки, които сме описали за вас:


1.       Обърнете внимание на предпочитанието си твърдост

Хората сме различни и всеки от нас има своите предпочитания. В това число влизат и предпочитанията ни за твърдост при матраците. За някои мекият матрак може да доведе до болки в гърба и кръста, а за други да усещат най-невероятния комфорт.

Затова е важно да определите най-удобната за вас твърдост.

2.   Вземете предвид вашата поза за сън

Позите за сън не са много – по гръб, по корем, настрани, смесено. Например, ако спите предимно по гръб, може да предпочитате матрак със средна до висока твърдост.

3.   Разгледайте различните видове пружини

Както вече споменахме, има различни видове матраци с пружини и най-вече различни матраци с покет пружини. Всеки един от тези видове има както своите предимства, така и своите недостатъци. За улеснение по-горе сме разписали сравнителни таблици, които да ви помогнат и насочат към правилния за вас матрак с пружина.

4.       Определете вашите бюджетни ограничения

От една страна, е важно да инвестирате в качествен матрак, защото матракът не се сменя всеки ден. Защото ще прекарвате всяка вечер на него и той е важен за комфортния ви сън.

От друга страна, е добре да знаете с какъв бюджет разполагате.

5.       Проверете гаранциите и политиката за връщане

Търсете матраци с дългосрочни гаранции и разумни условия за връщане. Това ще ви даде допълнителна увереност, когато избирате идеалния за вас матрак с пружина.

6.       Тествайте матрака

Ако е възможно, посетете магазина, от който сте решили да си закупите матрака и тествайте различните матраци, които отговарят на вашите нужди. Това е най-добрият начин да усетите дали даден матрак е правилния за вас.


Новини
Матрак с мемори или пружина: Кой от двата да изберем?

Матрак с мемори или пружина: Кой от двата да изберем?


Матрак с мемори или пружина? Това е въпрос, чийто отговор се нуждае от подробен преглед на двата вида матраци преди да може да се вземе окончателно решение.

А защо това е важно за вас? Защото избора на правилния матрак е от съществено значение за качествения сън и доброто здраве.

Точно заради това в тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на двете опции и ще ви предоставим съвети за избор на матрак, който конкретно да отговаря на вашите нужди.

Съдържание:

1.      Матрак с мемори пяна: какво е това, силни и слаби страни

2.      Матрак с пружина: Силни и слаби страни

3.      Матрак с мемори или пружина: сравнение с таблица

Матрак с мемори пяна: какво е това, силни и слаби страни

Производство на мемори пяната

Мемори пяната, известна също като високоеластична пяна (memory foam), се създава от високотехнологичен полиуретан. Процесът на производство включва смесване на съставки, които създават пяната, след което я подлагат на топлинна и химическа обработка. Този процес осигурява характерната плътна структура, която реагира на топлината и теглото на тялото.
Memory Foam: Pros & Cons - Is A Memory Foam Mattress Best For You?

Работа на мемори пяната и предимства

Мемори пяната реагира на топлината на тялото, мекне и се адаптира към контурите му. Това създава усещане за обвиване и комфорт, като намалява точките на налягане. Основните предимства на матраците с мемори пяна включват:

·         Отлична поддръжка: Мемори пяната предоставя равномерна поддръжка на цялото тяло и подпомага правилната поза на спане.

·         Спокоен сън: Заради способността си да абсорбира движенията, сънят ви остава спокоен и непрекъснат дори и при движение на партньора.

·         Хипоалергенни свойства: Мнозина предпочитат матраци с мемори пяна, тъй като материалът е хипоалергенен и устойчив на прах и акари.

Слабите страни на матраците с мемори пяна

Въпреки множеството предимства, матраците с мемори пяна имат също и някои слаби страни:

·         Задържане на топлината: Поради свойствата си на задържане на топлината, те могат да станат топли през летните месеци.

·         Начална миризма: Новите матраци с мемори пяна често имат начална миризма, която изчезва след изветряване.

Как да изберем правилния матрак с мемори пяна

·         Твърдост: Мемори пяната има различни степени на твърдост. Изборът зависи от вашите предпочитания и спални навици.

·         Дебелина: Дебелината на матрака с мемори пяна също е важна, тъй като по-дебелите матраци предоставят по-голяма поддръжка и обратното.

·         Вид на пяната: Разгледайте различните видове на мемори пяна, като традиционна мемори пяна (Traditional Memory Foam), гел-памет (Gel Memory Foam), латекс с      мемори пяна (Latex with Memory Foam), мемори пяна хибрид (Hybrid Memory Foam) и други, които най-добре отговарят на нуждите ви.

ВИДОВЕ МЕМОРИ ПЯНА

СПОСОБНОСТ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ

РЕГУЛАЦИЯ НА ТОПЛИНА

ОТЗИВЧИВОСТ

ЕКОЛОГИЧНОСТ

ЦЕНА

Традиционна мемори пяна

Висока

Слаба

Бавна

Ниска

Средно висока

Гел-мемори пяна

Висока

Добра

Бавна

Средна

Скъпа

Мемори пяна с отворени клетки (Open-Cell Memory Foam)

Висока

По-добра

Средна

Средна

Скъпа

Мемори пяна на растителна основа (Plant-Based Memory Foam)

Висока

По-добра

Средна

Висока

Много скъпа

Латекс с мемори пяна

Висока

Добра

Средна

Средна

Много скъпа

Мемори пяна хибрид

Висока

Варира

Варира

Варира

Много скъпа

 

Матрак с пружина: Силни и слаби страни

Матраци с пружина, понякога наричани и innerspring матраци, са едни от най-старите и традиционни типове матраци на пазара. Те се състоят от стоманени пружини, които предоставят поддръжка и комфорт на спящия. Ето някои от силните и слабите страни на матраците с пружина:

Силни страни на матраците с пружина

·         Поддръжка и съпротивление: Принципът на пружината позволява на този вид матраци да осигурява добра поддръжка на гърба и корема.

·         Дълготрайност: Матраците с пружина са известни с тяхната издръжливост и дълготрайност. Правилно поддържан, този вид матрак може да издържи много години.

·         Добра цена: Обикновено матраците с пружина са по-евтини в сравнение с други типове като латекс и мемори пяна. Това ги прави достъпни за широка група потребители.

·         Добра вентилация: През пролетните и вентилационни прегради позволяват на въздуха да циркулира свободно в матрака, което помага за поддържането на подходяща температура по време на сън.
Pocket springs - The arguments | John Ryan By Design - Mattress & Bed ...   Buy Ergolux 16cm Bonnell Spring Mattress (Double) Online | Kogan.com.

Слаби страни на матраците с пружина

·         Минимална адаптация към тялото: Матраците с пружина не могат да се адаптират индивидуално към контура на тялото, както например матраците с мемори пяна.

·         Износване: С течение на времето пружините могат да се износят и изгубят своята оригинална поддръжка, което може да доведе до неприятни изпъкнали места, които да причинят неудобство.

·         Предаване на движения: Поради структурата си, матраците с пружина често прехвърлят движенията на единия спящ до друг, което може да бъде проблем, особено за двама спящи с различни сънни режими.

·         Звукови шумове: Поради присъствието на пружини, тези матраци могат да произвеждат скърцащи шумове, които да бъдат дразнещи и да доведа до нарушаване на съня.

·         Неподходящи за хора с алергии: Матраците с пружина не са хипоалергенни и могат да задържат прах и алергени във вътрешността си.

Всеки вид матрак има своите предимства и недостатъци, и изборът между матрак с пружина и други видове зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания за комфорт и поддръжка по време на сън.

Матрак с мемори или пружина: сравнение с таблица

Ето сравнителна таблица, която сравнява основните характеристики на матраците с мемори пяна и матраците с пружина:

ХАРАКТЕРИСТИКИ

МАТРАЦИ С МЕМОРИ ПЯНА

МАТРАЦИ С ПРУЖИНА

Адаптация към тялото

Изключително добра. Мемори пяната се адаптира към контура на тялото и предоставя индивидуална поддръжка.

По-ограничена.

Пружините не могат да се адаптират индивидуално към контура на тялото.

Поддръжка и комфорт

Осигурява отлична поддръжка и комфорт, особено за хора с болки в гърба или ставите.

Предоставя добра поддръжка и комфорт, но обикновено не на същото ниво като матраците с мемори пяна.

Траен комфорт

Предлага дългосрочен комфорт и поддръжка, без да се износва бързо.

Производителите предлагат различни модели с различни степени на твърдост и дълготрайност.

Пренасяне на движенията

Минимален.

Мемори пяната поглъща движенията, което предотвратява пренасянето на движение от единия спящ до другия.

По-голям.

Пружинната структура може да предизвика трансфер на движения и да дразни спящите партньори.

Цена

Обикновено по-висока от средната.

Широк спектър от цени, включително по-достъпни модели.

Хипоалергенни свойства

Мемори пяната обикновено има хипоалергенни свойства и е устойчива на прахове и алергени.

Пружинните матраци могат да задържат прах и алергени, които са по-трудни за почистване.

След като разгледахме сравнителната таблица, важно е да се обърне внимание на следните аспекти:

Индивидуални предпочитания

Изборът между матраците с мемори пяна и матраците с пружина често зависи от индивидуалните предпочитания за комфорт и поддръжка по време на сън. Матраците с мемори пяна се препоръчват, ако търсите индивидуална адаптация към контура на тялото и отлична поддръжка. Матраците с пружина са подходящи, ако предпочитате по-традиционен стил и добра цена.

Болки и здравословни проблеми

Ако имате болки в гърба или ставите, матраците с мемори пяна обикновено предоставят по-голямо облекчение на налягането и комфорт. Ако нямате специфични здравословни проблеми и търсите бюджетно решение, матраците с пружина могат да бъдат подходящи.

Бюджет

Вашият бюджет също е важен фактор за избора на матрак. Матраците с мемори пяна обикновено са по-скъпи от средната, докато матраците с пружина предлагат по-широк спектър от цени.

Заключение

Изборът между матрак с мемори или пружина зависи от вашите индивидуални предпочитания и нужди. Решението трябва да бъде базирано на вашите спални навици, тегло, топлинни предпочитания и лични предпочитания. Няма универсално правило, но като спазвате насоките, предоставени в тази статия, може да намерите матрак, който ще ви осигури комфортен и здравословен сън.


Новини
Латексови матраци: предимства и сравнение

Латексови матраци: предимства и сравнение


Латексовите матраци са популярен избор за мнозина, които търсят комфортен и здрав матрак за подобряване на качеството на съня си. Тези матраци са изработени от естествен или синтетичен латекс и предлагат редица предимства. В тази статия ще изследваме какво представляват латексовите матраци, какви са техните предимства и как да изберете правилния латексов матрак за вашия комфорт.

Съдържание:

1.       Какво е Латекс?

2.       Процес на Производство на Латексови Матраци

3.       Латексови матраци – Предимствата

4.       Какъв вид Латексов матрак да изберете?

5.       Еднолицеви vs. Двулицеви Латексови Матраци

6.       Грижа и Поддръжка на Латексови Матраци

7.       Латексови матраци и други типове матраци


Какво  е латекс?

Латексът е еластичен и издръжлив материал, който се добива от сока на каучуковото дърво или се създава изкуствено. Тези му характеристики го правят идеален в производството на матраци. Съществуват два основни типа латекс - естествен и синтетичен.

Естественият дървесен каучук стана дефицитен заради експлоатацията на ...

Естествен латекс

Този вид латекс се произвежда от сок от каучукови дървета, най-често от гумови дървета. Той е познат с изключителната си еластичност и дълготрайност. Естественият латекс съдържа малък брой добавки и е биоразградим, което го прави по-екологичен избор.

Latex树树木滴水收集种植园树液萃取杯子橡皮生长森林高清图片下载-正版图片321067485-摄图网

Синтетичен латекс

Този вид латекс се създава изкуствено чрез химически процеси. Той може да бъде по-икономичен, но обикновено не е толкова издръжлив или еластичен, колкото естествения латекс. Все пак, синтетичният латекс предлага разнообразни възможности за настройка на усещането и твърдостта на матрака.


Матраци, които можете да пробвате:

1.       Латекс Комбо

2.       Меморилатекс Лукс

3.       AIR AIR ЛАТЕКС

4.       Мемори Латекс


Процес на Производство на Латексови Матраци

Процесът на производство на латексови матраци е сложен и включва няколко стъпки, които се извършват с цел да се получи качествен продукт с висок комфорт и издръжливост. Тъй като имаме основно два вида латекс - естествен и синтетичен латекс, то и самите процеси по тяхното производство са различни.


Ето някои от основните стъпки в производството на латексови матраци:


1. Добиване на Латекс

Естествен Латекс

За производството на естествени латексови матраци се използва суров латекс, който се добива от каучукови дървета, най-често от вида Hevea brasiliensis. Стъпката включва напичане на кората на дърветата и събиране на латекса в специални съдове. Този латекс съдържа много малко примеси и е източник на висококачествен материал за матраци.
Bild "Bodhibaum" zu Black River Gorges National Park in Chamarel

Синтетичен Латекс

Синтетичният латекс се създава чрез химични процеси и не включва използването на естествени суровини. Той също може да се използва за производството на латексови матраци.

Открит е нехидравличен и по-евтин добив на шистов газ и нефт - Mediapool.bg

Процес на Обработка

След като латексът е добит, той се обработва с добавянето на различни съставки, които могат да варират в зависимост от производителя и желаните характеристики на матрака. Тези съставки могат да включват стабилизатори, ускорители на вулканизацията и антиоксиданти. Този процес цели да подобри стабилността и издръжливостта на латекса.

Вулканизация

Вулканизацията е ключов процес при производството на латексови матраци. Тя включва нагряване на латекса при висока температура и добавянето на сяра или други вулканизиращи агенти. Този процес подобрява устойчивостта на латекса, като го прави по-издръжлив на температурни и механични влияния.

Формиране на Матрака

След вулканизацията, латексът се формира в желаната форма на матрака. Този процес може да включва нарязване на латексовия блок на секции с различна твърдост и форма за двулицеви матраци.

Охлаждане и Сушене

След формирането, матраците се охлаждат и изсушават, за да се постигне правилната структура и усещане на латекса.

Покриване

Накрая, латексовият матрак се покрива с текстилен калъф, който може да бъде изработен от различни материали като памук, бамбук, вълна или други.

Процесът на производство на латексови матраци играе ключова роля за качеството и удобството на крайния продукт. Той позволява на производителите да контролират характеристиките на матрака, като твърдост, еластичност и издръжливост. В резултат на този процес се получават матраци с изключителен комфорт и поддръжка, които могат да подпомогнат качествения сън и здравословен живот.

Латексови матраци – Предимствата

Латексовите матраци се отличават с редица предимства, които ги правят изключително популярни сред потребителите. Тези предимства включват:

Превъзходен комфорт

Латексът е известен със своята способност да се адаптира към формата на тялото и да осигури индивидуален комфорт. Той поддържа правилната поза на тялото и намалява напрежението в мускулите и ставите, което води до по-добър сън и по-малко болки.
Латексови матраци » Матраци Екон » Моят Матрак

Изключителна издръжливост

Латексовите матраци са известни с дългия си живот и издръжливост. Те запазват своите качества през годините и не се смущават, както например се получава при пружинните матраци.

Отлична изолация на движенията

Латексът абсорбира движенията, което означава, че ако спите с партньор, няма да усещате движенията му през нощта. Това ви позволява да спите непрекъснато и не се събуждате при всяко движение.

Хипоалергенни свойства

Латексът е изключително устойчив на проникване на алергени като прах и микроби. Този факт го прави подходящ избор за хора с алергии.

Екологичен

Естественият латекс се добива от каучукови дървета и е биоразградим материал. Този метод на производство го прави екологично устойчив и приятен към околната среда.

Разнообразие от опции

Латексовите матраци са налични в различни видове и степени на твърдост, което позволява на клиентите да избират матрак, който отговаря на техните индивидуални предпочитания.

Какъв вид латексов матрак да изберете?

Изборът на правилния вид латексов матрак е ключов за вашето удовлетворение и комфорт. Има няколко различни опции, които може да изберете, в зависимост от вашите предпочитания и нужди:

Натурален латекс

Този вид латекс се произвежда от сок на каучукови дървета. Той е екологично чист и хипоалергенен, което го прави подходящ за хора с алергии или чувствителна кожа. Натуралният латекс се отличава с висока издръжливост и дълъг живот.

Синтетичен латекс

Синтетичният латекс се създава чрез химичен процес и често се комбинира с натурален латекс. Той е по-евтин в сравнение с натуралния, но може да има по-кратък живот и да не предоставя същото ниво на комфорт.

Смесен латекс

Този вид латекс комбинира натурален и синтетичен латекс. Той може да предостави балансирано съчетание от комфорт и издръжливост, като същевременно ограничава разходите.

Двулицев латексов матрак

Ако искате гъвкавост при избора на твърдост, двулицевият латексов матрак е опцията за вас. Този тип матрак има различни нива на твърдост от двете страни, което ви позволява да ги превключвате според вашите предпочитания.

Еднолицев латексов матрак

Еднолицевите латексови матраци имат едно ниво на твърдост и са подходящи за тези, които предпочитат стабилно усещане и не искат да се занимават с превключване на страни.

Перфориран латекс

Този вид латекс има множество отвори или перфорации, които могат да увеличат вентилацията и дишането на матрака. Това е полезно, особено ако сте склонни към изпотяване през нощта.

Латекс с добавена гел пяна

Някои латексови матраци са обогатени с гелови включвания, които предоставят допълнително охлаждане и комфорт. Този вид матраци са подходящи за хора, които не могат да спят на горещо и предпочитат прохладата.

Латексови топматраци

Ако вече имате матрак и искате да подобрите неговия комфорт, можете да изберете латексов топматрак. Те се поставят върху съществуващия ви матрак и могат значително да подобрят неговите характеристики.

Еднолицеви vs. Двулицеви Латексови Матраци

Еднолицев латексов матрак

·         Стабилност и усещане: Еднолицевите латексови матраци предоставят стабилно и постоянно усещане по цялата повърхност. Те нямат различни нива на твърдост от различните страни.

·         Подходящи за всеки: Този тип матрак е подходящ за хора с различни предпочитания за твърдост. Няма нужда да се приспособявате към различни страни, за да намерите комфортната позиция.

·         Обръщат се: Някои еднолицеви латексови матраци могат да бъдат завъртяни и да ги използвате и от двете страни. Това предоставя допълнителна гъвкавост при използване.


Двулицев Латексов Матрак

·         Разнообразие в твърдост: Двулицевите латексови матраци предлагат различни нива на твърдост от всяка страна. Този дизайн позволява на спящите да избират между по-твърдата или по-меката страна, в зависимост от техните предпочитания.

·         Подходящи за двойки: Тези матраци са идеални за двойки с различни предпочитания за комфорт.

·         Продължителен живот: Завъртането и обръщането на двулицев латексов матрак може да удължи неговия живот. Когато спите на различните страни, натоварвате различни части от матрака, което може да намали износването.


Характеристика

Еднолицев Латексов Матрак

Двулицев Латексов Матрак

Стабилно усещане

Да

Да

Разнообразие в твърдост

Не

Да

Обръщане/Завъртане

При някои видове

Да

Подходящ за двойки

Да

Да

Продължителен живот

Да

Да


Грижа и Поддръжка на Латексови Матраци

Грижата и поддръжката на латексовите матраци са важни, за да гарантирате продължителната им издръжливост и комфорт. Ето някои съвети и насоки за правилната грижа за вашия латексов матрак:

1. Редовно обръщане и завъртане

Латексовите матраци не изискват обръщане като традиционните матраци с пружини, но е препоръчително да ги завъртате на 180 градуса на всеки 3-6 месеца. Това ще предотврати прекомерното износване на определени зони и ще подпомогне равномерното разпределение на натоварването.

2. Използвайте подложка за матрак

Това ще предпази матрака от влага, износване и замърсяване. Също така, подложката ще помогне за стабилизиране на матрака и ще го предпази от изкривяване.

3. Периодично почистване

Почиствайте матрака с прахосмукачка с лек вакуум, за да премахнете насъбрали се прах и частици. Не използвайте химикали или вода, които могат да повредят латекса.

4. Защитен калъф

Поставете качествен и дишащ калъф на матрака. Този калъф ще предпази матрака от петна, влага и насекоми, осигурявайки допълнителен слой защита.

5. Вентилиране

Редовно проветрявайте спалнята и матрака, за да предотвратите задържането на влага и развитието на неприятни миризми.

6. Избягване на насилие

Избягвайте да използвате остри или тежки предмети върху матрака, които могат да причинят повреди.

Латексови матраци и други типове матраци

Когато избирате матрак, е полезно да сравните латексовите матраци с други типове матраци, за да определите кой от тях най-добре отговаря на вашите нужди и предпочитания. Ето сравнителна таблица, която ще ви помогне да разберете разликите между латексовите матраци и другите популярни типове матраци:


Характеристика

Латексов Матрак

Мемори пяна

Пружинен матрак

Гел-Пяна матрак

Подкрепа и комфорт

Отличен

Отличен

Добър

Добър

Продължителност

Добра

Добра

По-ниска от латекс

Добра

Предпазване на движенията

Добро

Добро

Добро

Добро

Температурна регулация

Добра

Добра

Добра

Добра

Алергии и бактерии

Висока

Средна

Ниска

Средна

Цена

По-висока

По-ниска

По-ниска

По-висока


Латексов Матрак

·         Предлага изключителна подкрепа и комфорт, особено за хора с болки в гърба или ставите.

·         Издръжлив и продължителен живот.

·         Ограничава движенията, предотвратява пренасянето на движение.

·         Добра температурна регулация и устойчивост на намокряне.

·         Подходящ за хора с алергии и астма.


Матрак от мемори пяна (Memory Foam)

·         Предоставя добра подкрепа и комфорт.

·         По-ниска цена спрямо латекс и гел-пяната.


Пружинен Матрак

·         Обикновено по-евтин от латекс.

·         По-малко издръжлив от латекс.

·         По-малко подкрепа и комфорт, особено за хора с болки в гърба.


Гел-пяна Матрак

·         Предоставя сходна подкрепа и комфорт.

·         По-добра термична регулация.

Новини
Мемори Латекс Полиуретанова пяна - предимства и недостатъци

Мемори vs Латекс vs Полиуретанова пяна  - предимства и недостатъци


В света на матраците, изборът на подходящия може да се окаже предизвикателство. След като прекарваме около 1/3 от живота си в сън, важно е да изберем матрак, който не само ни предоставя комфортен сън, но и поддържа нашето здраве и благополучие.

Мемори пяната, латексът и полиуретановата пяна са трите основни материала, които се използват в съвременните матраци. Те имат уникални характеристики и предлагат различен комфорт и поддръжка. Но какво прави всеки от тези материали специален? Какви са техните предимства и недостатъци? И най-важното, кой от тях е най-подходящият за вас?

В тази статия ще изследваме и сравним три от най-популярните материали за матраци - мемори пяна, латекс и полиуретанова пяна. Ще разгледаме техните предимства и недостатъци, както и как да изберете най-подходящия материал за вас.

Съдържание:

 • 1.       Мемори Пяната - Предимства и Недостатъци
 • 2.       Латекс Матраците - Предимства и Недостатъци
 • 3.       Полиуретановата Пяна - Предимства и Недостатъци
 • 4.       Мемори vs Латекс vs Полиуретанова пяна
 • 5.       Как да Изберем Правилния Матрак за Себе Си


Мемори Пяната - Предимства и Недостатъци


Мемори пяната е един от най-популярните материали за матраци в последните десетилетия. Тя има уникални характеристики, които я правят подходящ избор за много хора. В следващите раздели ще разгледаме предимствата и недостатъците на мемори пяната, за да ви помогнем да разберете дали този материал е правилния избор за вас.

Memory Foam: Pros & Cons - Is A Memory Foam Mattress Best For You?

Предимства на Мемори Пяната

·     Отлична Поддръжка на Тялото: Мемори пяната реагира на топлината на тялото, което позволява на матрака да заеме формата на спящия. Това осигурява отлична поддръжка за гръбначния стълб и ставите, помагайки за разпределение на теглото.

·         Намаляване на Натоварването: Мемори пяната абсорбира движението и натоварването, което предотвратява пренасянето на движение от единия край на матрака към другия.

·         Хипоалергенни Свойства: Мнозина се възползват от хипоалергенните свойства на мемори пяната, която не позволява на прах и акари да проникват в матрака.

·         Дълготрайност: Качествените матраци с мемори пяна са издръжливи и могат да бъдат използвани дълго време, без да губят своите качества.


Недостатъци на Мемори Пяната

·         Задържане на Топлина: Мемори пяната има тенденция да задържа топлина, което може да бъде дразнещо за тези, които лесно се загряват през нощта.

·         Природни Аромати: Новите матраци с мемори пяна могат да имат лек аромат, който изчезва с времето, но някои хора могат да го намерят неприятен.

·         Цена: Качествените матраци с мемори пяна могат да бъдат скъпи.

Матраци от мемори пяна, които е добре да прегледате преди да направите своя окончателен избор:

1.       ЕРГО МЕМОРИ ПЛЮС

2.       ПРИМА МЕМОРИ ПЛЮС

3.       ФЛЕКС МЕМОРИ ПЛЮС

4.       SIRENA МЕМОРИ DUO FLEX

5.       СИЛВЪР МЕМОРИ 7 ЗОНИ


Латекс Матраците - Предимства и Недостатъци


Латекс матраците се отличават със своите уникални характеристики, които предоставят редица предимства, но имат и някои недостатъци, които трябва да се вземат предвид при избора на такъв тип матрак.

Latex Foam

Предимства на Латекс Матраците

·         Отлична Поддръжка: Латекс матраците са известни с изключителна поддръжка на тялото. Те се адаптират към формите на тялото, осигурявайки правилна позиция на гърба. Това помага за намаляване на болката и натоварването на тялото.

·         Издръжливост: Латекс матраците са изключително издръжливи и могат да издържат много години без да губят своите качества. Този тип матрак е често асоцииран с дълготрайност и добра инвестиция в дългосрочен план.

·         Хипоалергенни Свойства: Латексът е естествен хипоалергенен материал, което го прави подходящ избор за хора, страдащи от алергии. Той е устойчив на проникването на прах и микроорганизми.

·         Добра Вентилация: Латексът има отлична вентилационна способност, която предотвратява задържането на влага и топлина. Този материал позволява на въздуха да циркулира свободно през матрака, което помага за поддържането на оптимални условия за сън.

Natural Latex Foam Mattresses Manufacturer,Natural Latex Foam ...

Недостатъци на Латекс Матраците

·         Цена: Един от главните недостатъци на латекс матраците е тяхната висока цена. Те са по-скъпи в сравнение с други типове матраци като полиуретанова пяна или връзка. Тази цена обаче често се компенсира с дълготрайността и качеството на матрака.

·         Тежест: Латекс матраците са тежки и трудни за пренасяне и завъртане. Тяхната голяма гъстота ги прави стабилни, но и тежки за манипулиране.

·         Задържане на Топлина: Въпреки че латексът има добра вентилация, някои хора могат да изпитват усещане за задържане на топлина. Това зависи от типа на латекса и обвивката на матрака.

·         Алергични Реакции: Въпреки че латексът е хипоалергенен, някои хора могат да бъдат алергични към него. Това е рядко явление, но трябва да се вземе предвид.

Латексови матраци, които биха ви допаднали:

1.       БИО ЛАТЕКС ПЛЮС

2.       ДЖЪМБО ЛАТЕКС ПЛЮС

3.       ПРИМА ЛАТЕКС ПЛЮС

4.       AIR AIR ЛАТЕКС


Полиуретановата Пяна - Предимства и Недостатъци


Полиуретановата пяна, известна още като PU пяна или просто пуф, е материал, често използван в производството на матраци. Тя също има своите собствени предимства и недостатъци, които следва да имате предвид преди да вземете решение за избор на такъв матрак.

HR&FR FOAM - JBT FOAMS - PUFOAMS COMPANY IN KARUR

Предимства на Полиуретановата Пяна

·         Икономичност: Полиуретановата пяна е обикновено по-икономичен вариант в сравнение с латекса и мемори пяната. Това я прави привлекателен избор за онези, които имат ограничен бюджет.

·         Лекота: Полиуретановата пяна е лек материал, който прави матраците с нея лесни за пренасяне и манипулиране.

·         Подходяща за Всекидневна Употреба: Този тип пяна е подходящ за матраци, които се използват всекидневно, като матраци за спалня или дивани. Тя е издръжлива и може да издържи на постоянно натоварване.

·         Разнообразие от Твърдости: Полиуретановата пяна се предлага в различни степени на твърдост, които отговарят на различните предпочитания за комфорт.

Недостатъци на Полиуретановата Пяна


·         Живот на Матрака: Въпреки че полиуретановата пяна е издръжлива, матраците с нея обикновено имат по-кратък живот в сравнение с латекс и мемори пяната. Това означава, че може да се наложи по-често да сменяте матрака.

·         Задържане на Топлина: Полиуретановата пяна има тенденция да задържа топлината, което може да предизвика дискомфорт през горещите летни месеци.

·         Избелване и Смачкване: С течение на времето, полиуретановата пяна може да се избелва и смачква, което влошава качеството на матрака.

·         Индивидуални Реакции: Някои хора могат да развият алергични реакции към химикалите, използвани в производството на полиуретановата пяна.


Мемори vs Латекс vs Полиуретанова пяна


ХАРАКТЕРИСТИКА

МЕМОРИ ПЯНА

ЛАТЕКС

ПОЛИУРЕТАНОВА ПЯНА

Отлична поддръжка на тялото

Да

Да

Да

Намаляване на натоварването

Да

Не

Не

Хипоалергенни свойства

Да

Не

Да

Дълготрайност

Да

Да

Да

Задържане на топлина

Да

Не

Да

Природни аромати

Да

Не

Не

Цена

Средна

Висока

Ниска


 Twin XL Dorm Bedding Toppers


Как да Изберем Правилния Матрак за Себе Си


Изборът на правилния матрак е критичен за качествения сън и здравето на гърба и цялото тяло. В тази секция ще разгледаме някои ключови фактори и съвети, които трябва да вземете предвид, когато избирате матрака си.


1. Твърдост на Матрака

Важно е да изберете матрак с твърдост, която отговаря на вашите предпочитания и спални навици.

Меките матраци предоставят повече омекотяване и контур, докато по-твърдите матраци осигуряват по-голяма поддръжка.

Вашата позиция за сън – по гръб, настрани или по корем - играе роля при определянето на подходящата твърдост.


2. Материал на Матрака

Разгледайте различните материали за матраци, като мемори пяна, латекс и полиуретанова пяна, и изберете този, който отговаря на вашите нужди.

Мемори пяната се адаптира към формите на тялото и осигурява отлична поддръжка на точките за налягане.

Латексът предлага комбинация от комфорт и поддръжка, като е по-добър за вентилация.

Полиуретановата пяна е бюджетно решение, което предоставя удобство, но може да има по-кратък живот.


3. Размер на Матрака

Изберете размер на матрака, който отговаря на вашите нужди и наличното пространство.


4. Цена и Бюджет

Определете бюджета си предварително и търсете матраци, които попадат в него.

Помнете, че качественият матрак е инвестиция във вашия собствен комфорт и здраве.


5. Гаранция и Пробен период

Проверете гаранцията и условията за връщане на матрака. Пробният период ви позволява да го изпробвате у дома си и, ако не сте доволни, да го върнете.


6. Алергии и Хипоалергенност

Ако сте склонни към алергии, изберете хипоалергенен матрак, който отблъсква алергени като прашинки и разнородни вредни микроорганизми.


7. Оценки и Отзиви

Прегледайте онлайн оценки и отзиви от други клиенти, за да разгледате обратната връзка от тях.


8. Съвместимост с Легло

Уверете се, че новият ви матрак е съвместим със съществуващото ви легло и рамка.


9. Звук и Движения

Ако спите с партньор, изберете матрак, който намалява пренасянето на движения и звуци от едната страна на леглото към другата.


10. Периодична Смяна

И най-важното, помнете, че матраците имат ограничен живот. Разгледайте възможността за периодична смяна, когато текущият матрак загуби поддръжката си.


След като сравните всички тези фактори и внимателно анализирате вашите нужди, ще можете да вземете информирано решение за избора на матрак.


Новини
Матраци с мемори пяна. Кой да изберете | ИнтерМатрак

Матраци с Мемори Пяна: Иновация за Изключителен Комфорт

Изборът на подходящ матрак е от съществено значение за качествения сън и добро здраве. С разнообразието от налични варианти, матраци от мемори пяна се наредят сред иновационните решения за подобряване на комфорта и поддръжката на тялото по време на сън.

В тази статия ще изследваме света на матраците с мемори пяна, обръщайки внимание на тяхната същност, положителните страни, особеностите, както и съветите за избор и грижа за този тип матраци.

Съдържание:

 • 1.       Какво представляват матраци с мемори пяна
 • 2.       Положителните страни на матраци с мемори пяна
 • 3.       Интересни факти за матраци с мемори пяна
 • 4.       Как да изберем най-добрите матраци с мемори пяна
 • 5.       Съвети за грижа и поддръжка на матраците с мемори пяна


Какво представляват матраци с мемори пяна?

Матраците с мемори пяна, понякога известни като матраци с памет, представляват революционно решение в света на спалните аксесоари. Технологичната им съставка – мемори пяната, разработена първоначално от NASA през 1960-те години, пренася подобренията в съпротивата на гравитацията в един съвсем различен контекст – спалния комфорт. Основният принцип на матраците с мемори пяна е създаването на подходящо и удобно легло, което се адаптира към индивидуалните контури на тялото, предоставяйки персонализирана поддръжка и комфорт.

Тази иновативна технология допринася за подобряване на качеството на съня и улеснява усещането за комфорт и почивка по време на нощния режим. В сърцето на матраците с мемори пяна е специален полимер, който реагира на топлината на тялото и теглото му, променяйки своето състояние и форма според индивидуалните контури на всеки.

Този невероятен материал позволява на матраци от мемори пяна да се адаптират към уникалната анатомия на спящия, намалявайки точките на налягане и осигурявайки равномерна поддръжка. За разлика от стандартните матраци, които упражняват налягане върху определени участъци на тялото, матраците с мемори пяна създават усещане за тежест и подкрепа по цялата повърхност, което имитира естествената позиция на спящия.

Преимуществата на този тип матраци са ясни. Те могат да помогнат за справяне с проблеми като болки в гърба и раменете, като по този начин подобряват качеството на съня и заспиването. Мемори пяната реагира на телесната топлина, ставайки мека и гъвкава, а след това се връща бавно в началната си форма след преминаване на натоварване. Този процес осигурява непрекъсната поддръжка и удобство през цялата нощ.

Важно е да се отбележи, че матрак с мемори пяна не е подходящ за всеки. Личните предпочитания и нужди са важни фактори при избора на матрак. Като цяло, обаче, този тип матраци предоставят уникален баланс между комфорт, поддръжка и адаптивност, които ги правят незаменими за мнозина, търсещи усещането за спокойствие и релаксация през нощта.

Някои от най-добрите матраци на пазара:

1.       ЕРГО МЕМОРИ ПЛЮС

2.       ПРИМА МЕМОРИ ПЛЮС

3.       SIRENA МЕМОРИ DUO FLEX

4.       ФЛЕКС МЕМОРИ ПЛЮС

5.       МЕМОРИ КРИСТАЛ

Положителните страни на матраци с мемори пяна

Матраците с мемори пяна се радват на голяма популярност и това не е случайно. Те предлагат редица положителни страни, които ги правят желан избор за мнозина търсещи комфортен и подкрепящ сън.

Ето някои от тези положителни страни:

Персонализиран Комфорт

Матраците с мемори пяна се адаптират към индивидуалната анатомия на спящия, предоставяйки персонализирана поддръжка и комфорт. Това гарантира, че теглото се разпределя равномерно, намалявайки точките на натиск и минимизирайки болките.

Materasso Energy – Dalè F.lli srl

Намаляване на Болки и Стрес

Мемори пяната подпомага намаляването на болките в гърба, шията и раменете, като осигурява уникално олекотяване на тялото.

World Spinal Day : पीठ दर्द को न करें नजरअंदाज, इन बातों का रखें ध्यान ...

Изолация на Движенията

Мемори пяната поглъща движенията, което е идеално за двойки, които споделят леглото.

Дълготрайна издръжливост

Висококачествените матраци с мемори пяна са известни с дълготрайната си издръжливост. Те запазват своите качества през годините, предоставяйки непрекъснат комфорт.

Хипоалергенни Свойства

Голяма част от матраците с мемори пяна са изработени от материали, които не предизвикват алергии и са устойчиви на акари, правейки ги подходящи за хора с чувствителна кожа или алергии.

Термочувствителност

Възможността на матраците с мемори пяна да реагират на топлината на тялото е ключова за тяхната адаптивност. Тази термочувствителност позволява на матрака да приеме индивидуалните форми на спящия, осигурявайки персонализиран комфорт.

Способност за Възстановяване

Една от най-важните характеристики на матраци с мемори пяна е тяхната способност да се връщат бавно в началното си състояние след натоварване. Това гарантира, че матракът предоставя постоянна и непрекъсната поддръжка на тялото през цялата нощ.

Двулицеви и Еднолицеви матраци с мемори пяна

Матраците с мемори пяна се предлагат както в двулицеви (с различни страни за различни сезони) така и в еднолицеви варианти, което позволява на потребителите да избират в зависимост от своите предпочитания и нужди.


ХАРАКТЕРИСТИКИ

ЕДНОЛИЦЕВИ МАТРАЦИ С МЕМОРИ ПЯНА

ДВУЛИЦЕВИ МАТРАЦИ С МЕМОРИ ПЯНА

Възможност за използване през всички сезони

Не

Да

Различни степени на твърдост

Да

Да

Издръжливост и дълготрайност

Висока

Висока

Индивидуална поддръжка

Да

Да

Цена

По-ниска

По-висока

Вижте подробностите за свързаното изображение. Matelas 120x200cm Benelux JUNIOR EMERALD CLASS Traumeland | Abitare Kids       Матрак Боди Баланс, еднолицев 90/200, Боди Баланс, 90/200 | Мебели Виденов

Матраците с мемори пяна предлагат съчетание от персонализиран комфорт, подкрепа и здравословен сън, което ги прави незаменими за тези, които търсят оптимално усещане и отпускане по време на сън.

Възможностите за избор между двулицеви и еднолицеви матраци с мемори пяна допълнително увеличават удовлетворението от избора на такъв тип матрак.

Интересни факти за матраци с мемори пяна

Матраците с мемори пяна са сред най-иновативните и технологично развити опции за добър сън, но зад тях стоят и някои удивителни факти, които може би не знаете:

НАСА и разработката на технологията

Матраците с мемори пяна, наричани още визкоеластични матраци, са продукт на научни изследвания, проведени от НАСА. Първоначално тази технология е била разработена, за да подобри комфорта и безопасността на астронавтите по време на изстрелванията и приземяванията. Днес тази иновация пренася този невероятен комфорт и във вашата спалня.

Активиране от топлина и тежест

Технологията на мемори пяна реагира не само на топлина, но и на тежест. Това означава, че матракът ще се адаптира според формата и теглото на тялото ви, предоставяйки персонализирано усещане за комфорт.

Произход на неофициалното име - "Memory Foam“

Матраците с мемори пяна получават неофициалното си име "memory foam" (пяна с памет) поради тяхната способност да "запомнят" формата на тялото ви и да се връщат към оригиналната си форма след натоварване.

Първи приложения в медицината

Матраците с мемори пяна първоначално са били използвани в медицинските среди. Техните уникални свойства за поддръжка и комфорт ги правят подходящи за хора с проблеми със съня, както и за тези, които се възстановяват след инциденти или операции.

Еволюцията на технологията

С течение на времето технологията на мемори пяна се е развивала, което води до разнообразие от матраци с различни степени на твърдост и допълнителни характеристики, като охлаждащи слоеве или хипоалергенни покрития.

Околни температурни влияния

Високите и ниски температури могат да оказват влияние. Например, при ниски температури матрак от мемори пяна може да изглежда по-твърд, докато при високи температури може да стане по-мек.

Звукова абсорбация

Матраците с мемори пяна са известни също и със своите свойства за абсорбиране на звук. Това може да помогне за намаляване на шума и вибрациите, които влияят на съня.

Как да изберем най-добрите матраци с мемори пяна?

Изборът на най-подходящия матрак с мемори пяна може да бъде ключов за качествения ви сън. Ето няколко важни елемента, които следва да вземете предвид:

Степен на твърдост

Определете каква степен на твърдост ви е удобна - мека, средно твърда или твърда. Вашият предпочитан усет за комфорт ще определи това.

Тип на мемори пяната

Има различни типове мемори пяна, включително отворена, затворена и гелова. Всеки тип предоставя различни свойства за комфорт и поддръжка.

ТИП НА МЕМОРИ ПЯНАТА

ОПИСАНИЕ И СВОЙСТВА

ПРЕДИМСТВА

Отворена мемори пяна

- Има отворени клетки, които позволяват на въздуха да циркулира, осигурявайки по-добра вентилация и охлаждане.

- Предоставя отлична поддръжка и се адаптира към индивидуалните форми на тялото.

Поддържа равномерен комфорт през цялата нощ.

Затворена мемори пяна

-Има по-гъста структура със затворени клетки, което предоставя по-стабилна поддръжка и твърдост.

 

- Подходящ за хора, които предпочитат по-твърд матрак и стабилна поддръжка.

- Подходящ за хора с по-голямо тегло, тъй като предоставя по-голяма поддръжка.

- Поддържа правилната позиция на гръбначния стълб и предотвратява дискомфорт и болки.

Гелова мемори пяна

- Включва гелови частици, които подобряват охлаждането и регулират температурата.

- Поддържа правилната температура на тялото и предотвратява прегряване.

- Предоставя допълнителна мекота и комфорт, като се адаптира към температурата на тялото.

- Охлаждащ ефект, който помага на релаксацията и комфорта.

- Идеален за тези, които изпитват неравномерност в температурата по време на сън.

- Подходящ за хора с чувствителна кожа и тези, които търсят усещане за охлаждане през нощта.


Дебелина на матрака

Дебелината на матрака означава по-голям комфорт и поддръжка, но също и по-голяма цена. Разгледайте опциите и изберете съгласно вашия бюджет и предпочитания.

ДЕБЕЛИНА НА МАТРАКА

ОПИСАНИЕ И ПРЕДИМСТВА

По-тънък матрак от мемори пяна

- Обикновено с дебелина под 8 см.

- Подходящ за спални с ограничено пространство.

- Може да бъде по-евтин вариант, но обикновено предоставя по-малко поддръжка и комфорт.

Средна дебелина матрак от мемори пяна

- Обикновено между 8 и 12 см.

- Предоставя добра балансирана поддръжка и комфорт.

- Подходящ за хора, които търсят оптимална дебелина за добър сън.

По-дебел матрак от мемори пяна

- Дебелина над 12 см, може да достигне и до 20 см и повече.

- Предоставя висока поддръжка и комфорт, но може да бъде по-скъп вариант.

- Идеален за хора със специални нужди или предпочитания за по-голяма дебелина на матрака.


Слоеве на мемори пяната

Някои матраци с мемори пяна имат гърбати или гелови слоеве, които предоставят допълнителна охлаждане и комфорт. Изберете този тип слоеве според вашите нужди.

Покритие и защитни слоеве

Вземете предвид покритието на матрака - дали е хипоалергенно, антибактериално и дали предпазва от намокряне. Защитните слоеве могат да удължат неговия живот.

Тествайте матрака

Ако е възможно, пробвайте матрака преди закупуване. Лягайте в различни позиции и оценете комфорта и поддръжката, които предоставя.

Съвети за грижа и поддръжка на матраци с мемори пяна

Редовно Обръщане и Развъртане: За да осигурите равномерно износване, обръщайте и развъртайте матраца поне веднъж на месец. Това помага да се предотврати депресии на повърхността.

-          Използвайте протектор: Поставете защитен протектор върху матрака, за да го предпазите прах, течности и замърсявания. Периодично перете протектора според указанията на производителя.

-          Вентилирайте матрака: Редовно отваряйте прозорците и вратите в спалнята, за да позволите на матрака да се проветрява и да се избегне задържането на влага.

-          Избягвайте прекомерен натиск: Избягвайте седене на един и същи участък на матрака продължително време, тъй като това може да доведе до неравномерно износване.

-          Избягвайте излагане на топлина и слънце: Не излагайте матрака на директна слънчева светлина или източници на топлина, тъй като това може да повреди материалите.

-          Почистване: Ако матракът се замърси, почиствайте го с леки почистващи средства и вода. Избягвайте използването на агресивни химикали.

-          Редовно обръщане на завивките: Ако матракът има завивки или допълнителни слоеве, превъртайте ги редовно, за да се осигури равномерно износване.

-          Следвайте указанията на производителя: Винаги се съобразявайте с указанията на производителя за грижа и поддръжка на конкретния модел матрак с мемори пяна.


Новини
Видове матраци за оптимален комфорт


Видове матраци: Проучване на вашите възможности за оптимален комфорт при сън

Когато чуете „видове матраци“ за какво първо се сещате? Мемори пяна? Латекс? Или матрак с пружина?

Разбирането на различните видове матраци е от съществено значение за вземането на информирано решение, съобразено с вашите нужди за комфорт. От традиционни матраци с вътрешна пружина до иновативна мемори пяна, латекс, хибриди и други, всеки тип матрак предлага различни характеристики и предимства.

В днешната статия ще навлезем в света на матраците, изследвайки характеристиките, предимствата и съображенията за всеки тип.

Като придобиете представа за различните опции, ще бъдете по-добре подготвени да изберете матрак, който отговаря идеално на вашите уникални предпочитания за сън.

А сега нека разгледаме подробно и различните видове матраци.

Съдържание:

1.       Матраци Innerspring

2.       Матраци от мемори пяна

3.       Латексови матраци

4.       Хибридни матраци

5.       Надуваеми матраци

Матраци Innerspring

Матраците Innerspring са основна част от производството на матраци от десетилетия, известни със системата си от метални намотки, които осигуряват опора и отскок. Качеството на матрак с вътрешна пружина често зависи от броя на намотките и техния габарит. Тези матраци предлагат имат отворената структура, което позволява наличието на по-добър въздушен поток.


Матраците Innerspring са подходящи за хора, които имат комбинирано спане, т.е. сменят позицията си на сън през цялата вечер. Въпреки това, те може да не предлагат толкова изолация на движението, колкото другите видове матраци, което ги прави по-малко идеални за двойки с различни графици на сън.


Особености на матраците Innerspring

Матраците Innerspring се състоят от опорна система от сърцевина, съставена от метални намотки. Тези намотки осигуряват основата на матрака и допринасят за цялостната му опора и издръжливост. Горните комфортни слоеве могат да варират, като включват материали като пяна, фибропълнеж или дори допълнителни слоеве от по-малки намотки.

Предимства на матраците Innerspring

-          Отскок и отзивчивост: матраците Innerspring са известни със своята еластична повърхност, което ги прави лесни за придвижване и смяна на позициите за сън. Тази отзивчивост може да бъде от полза за комбинираните спални.

Вижте подробностите за свързаното изображение. 6 Ideen für ein Einschlafritual mit Deinem Kind – Reer Blog

-          Дишане: Отворената структура на матраците с вътрешна пружина позволява по-добър въздушен поток, насърчавайки регулирането на температурата по време на сън. Тази функция може да бъде особено ценна за дългите горещи вечери.


-          Поддръжка и издръжливост: предлагат надеждна опорна система, която поддържа формата си във времето. Издръжливостта на тези матраци може да осигури дълготраен комфорт и подкрепа.


-          Разнообразие от нива на твърдост: предлагат се в различни нива на твърдост, отговарящи на различни предпочитания за сън. Независимо дали предпочитате плюшено усещане или по-твърда повърхност, вероятно има матрак с вътрешна пружина, който отговаря на вашите нужди за комфорт.


Съображения при избора на матрак с вътрешна пружина


Когато пазарувате матрак с вътрешна пружина, вземете предвид следните фактори:


-          Тип бобина: Предлагат се различни видове системи бобини, като бобини Bonnell (с форма на пясъчен часовник), офсетни бобини и бобини с джобове (индивидуално обвити). Намотките с джобове често осигуряват по-добра изолация на движението.

Резултат с изображение за бонел пружина

-          Брой намотки: Докато по-високия брой намотки може да предполага по-добра опора, качеството и габарита на намотките също играят важна роля при определянето на цялостния комфорт и издръжливост на матрака.

Резултат с изображение за бонел пружина

-          Комфортни слоеве: Потърсете матраци с вътрешна пружина с качествени комфортни слоеве, които омекотяват тялото ви и не позволяват намотките да причиняват дискомфорт.

Резултат с изображение за покет пружина

-          Поддържане на ръбовете: често предлагат силна опора на ръбовете благодарение на спираловидната система. Това може да бъде от полза за хора, които седят или спят близо до краищата на леглото.

Резултат с изображение за укрепваща щанга покет пружина

-          Изолация на движение: Матраците Innerspring може да имат ограничена изолация на движение в сравнение с матраците на основата на пяна. Ако споделяте леглото с партньор, този фактор може да е важен.

Резултат с изображение за укрепваща щанга покет пружина

Матраци от мемори пяна


Матраците от мемори пяна придобиха огромна популярност заради способността си да оформят контура на тялото, облекчавайки точките на натиск и осигурявайки персонализирана подкрепа. Мемори пяната е чувствителна към температурата, което й позволява да омекне и да се оформи във вашата форма, докато лежите. Този материал ефективно абсорбира движението, което го прави отличен избор за двойки, които искат минимални смущения от движенията на партньора си. Освен това матраците с мемори пяна могат да бъдат чудесен вариант за хора с хронични болкови състояния, тъй като насърчават правилното изравняване на гръбначния стълб и намаляват дискомфорта.

Резултат с изображение за мемори пяна


Как работи мемори пяната?


В основата на матрака с мемори пяна е вискоеластична пяна, материал, който реагира както на натиск, така и на температура. Когато легнете върху матрак с мемори пяна, топлината на тялото ви омекотява пяната, карайки я да се приспособи към контурите на тялото ви. Този ефект помага за равномерното разпределяне на телесното ви тегло, облекчавайки точките на натиск, които често водят до дискомфорт и нарушен сън.


Облекчаване на налягането и подравняване на гръбначния стълб


Мемори пяната се отличава с осигуряването на целева подкрепа на области като бедрата, раменете и долната част на гърба, които са често срещани проблемни места за много спящи. Чрез намаляване на натиска върху тези чувствителни зони, матраците с мемори пяна могат да помогнат за облекчаване на болката и сковаността. Освен това способността на пяната да се адаптира към формата на тялото ви насърчава правилното изравняване на гръбначния стълб, предотвратявайки болки, причинени от неправилна поза при сън.


Изолация на движението за необезпокояван сън


Една от забележителните характеристики на мемори пяната е нейната изключителна способност да изолира движението. Това означава, че когато партньорът ви се движи или става от леглото, е по-малко вероятно да усетите движението от вашата страна на матрака. Тази изолация на движението е ценна характеристика, особено за двойки, които имат различни графици на сън.


Подходящ за различни позиции за сън


Матраците от мемори пяна са универсални и се грижат за различни пози на сън. Страничните спални се възползват от начина, по който мемори пяната обгръща краката и раменете, подравнявайки гръбначния стълб и намалявайки точките на натиск. Хората, които спят по гръб, могат да оценят равномерната опора и подравняване, които предлага, докато спящите по корем може да предпочетат по-тънки слоеве от мемори пяна, за да избегнат прекомерно потъване.


Справяне с алергиите и астмата


Много матраци от мемори пяна са хипоалергенни и устойчиви на алергени като акари и мухъл. Тази функция може да бъде особено ценна за хора с алергии или астма, като осигурява по-чиста и по-здравословна среда за сън.


Температурно регулиране и иновации


Един проблем, който често се свързва с мемори пяната, е задържането на топлина. Съвременните матраци от мемори пяна обаче имат усъвършенствани технологии за охлаждане, които смекчават този проблем. Напоена с гел мемори пяна, структури с отворени клетки и дишащи калъфи са само няколко иновации, които подобряват въздушния поток и регулират температурата, позволявайки ви да спите комфортно през цялата нощ.


Избор на правилния матрак от мемори пяна


Когато пазарувате за матрак с мемори пяна, помислете за фактори като плътност на пяната, дебелина и състав на слоя. Пяната с по-висока плътност обикновено е по-издръжлива и осигурява по-добра опора. Дебелината влияе върху цялостното усещане на матрака, като по-дебелите слоеве предлагат по-дълбоко контуриране. В допълнение, слоевете на матрака с мемори пяна, включително всички преходни или основни слоеве, допринасят за цялостния му комфорт и поддръжка.


Латексови матраци


Латексовите матраци се изработват от естествена или синтетична латексова пяна. Естественият латекс се извлича от сок от каучуково дърво, което го прави екологичен избор. Латексовите матраци предлагат чувствителна и подскачаща повърхност, която осигурява опора, като същевременно избягва усещането за потъване, свързано с някои матраци с мемори пяна. Освен това са естествено хипоалергенни и устойчиви на акари и мухъл. Латексовите матраци са по-хладни от матраците с мемори пяна поради тяхната дишаща структура, което ги прави добър вариант за тези, които не могат да спят на високи температури.

Резултат с изображение за латексов матрак

Разбиране на латекса

Латексовите матраци се изработват или от естествен латекс, или от синтетичен латекс, или комбинация от двата. Естественият латекс се извлича от сок от каучуково дърво, което го прави екологичен и устойчив материал. Синтетичният латекс се създава с помощта на химически процеси, за да имитира свойствата на естествения латекс. И двата вида предлагат различни нива на поддръжка и комфорт.

Отзивчива поддръжка

Една от отличителните характеристики на латексовите матраци е тяхната отзивчива поддръжка. Латексът има естествено отскачане, което осигурява незабавна опора, без усещането за потъване твърде дълбоко в матрака. Това прави латексовите матраци отличен избор за хора, които предпочитат баланс между комфорт на контура и здрава опора.

Облекчаване на налягането и подравняване на гръбначния стълб

Подобно на мемори пяната, латексовите матраци оформят контура на тялото ви, като спомагат за облекчаване на точките на натиск и насърчават правилното изравняване на гръбначния стълб. Равномерното разпределение на телесното тегло предотвратява дискомфорта и допринася за по-спокоен сън.

Издръжливост и дълголетие

Латексовите матраци са известни със своята издръжливост. Естественият латекс, по-специално, може да издържи много години без значително разграждане. Неговата еластичност гарантира, че матракът запазва формата и опората си във времето. Въпреки че латексовите матраци могат да бъдат по-висока първоначална инвестиция, дългият им живот често ги прави рентабилен избор в дългосрочен план.

Хипоалергенни предимства

Естественият латекс има присъщи хипоалергенни свойства. Устойчив е на акари, мухъл и други алергени, които могат да повлияят на качеството на съня. Ако страдате от алергии или астма, матракът от естествен латекс може да създаде по-здравословна среда за сън.

По-хладна повърхност за сън

Латексовите матраци имат структура с отворени клетки, която насърчава въздушния поток. Това помага за регулиране на температурата и предотвратява натрупването на топлина, което може да бъде проблем при някои други материали за матраци. Ако не обичате горещините и не можете да спите на високи температури вечер, латексовият матрак може да предложи по-хладно и по-удобно изживяване при сън.

Съображения при избора на латексов матрак

Когато купувате латексов матрак, вземете предвид следните фактори:

-          Тип латекс: Изберете между естествен латекс, синтетичен латекс или смес. Естественият латекс предлага екологичност и издръжливост, докато синтетичният латекс може да бъде по-бюджетен.

-          Твърдост: Латексовите матраци се предлагат в различни нива на твърдост. Изберете твърдост, която отговаря на вашите предпочитания и нужди за сън.

-          Talalay срещу Dunlop: Това са два често срещани процеса на производство на латекс, всеки от които предлага малко по-различни свойства. Латексът Dunlop обикновено е по-плътен, докато латексът Talalay има по-устойчиво усещане.

-          Състав на слоя: Някои латексови матраци имат няколко слоя, включително комфортни слоеве и поддържащи ядра. Наслояването влияе върху цялостното усещане и опора на матрака.


Хибридни матраци

Хибридните матраци съчетават най-доброто от двата свята, като включват елементи от вътрешни пружини и от пяна. Тези матраци обикновено разполагат със слой от мемори пяна или латекс върху система от вътрешни пружини. Целта е да се осигури комфорта и облекчаването на налягането на пяната с опората и дишането на намотките. Хибридните матраци са чудесен вариант за спящите, които искат предимствата на различни материали в един матрак. Качеството на хибридния матрак обаче до голяма степен зависи от използваните материали и структурата на слоевете.

Предимства на хибридните матраци

-          Контурен комфорт: Комфортният слой от мемори пяна или латекс в хибриден матрак осигурява контурен комфорт, който съответства на формата на тялото ви, намалявайки точките на натиск и насърчавайки по-добра поза при сън.

-          Поддържаща основа: Системата с вътрешни пружини служи като поддържащо ядро на матрака, предлагайки здрава опора и равномерно разпределение на тежестта. Това може да бъде особено полезно за поддържане на правилно изравняване на гръбначния стълб.

-          Намален трансфер на движение: Хибридните матраци често включват мемори пяна, която превъзхожда изолирането на движението. Това е особено полезно за двойки, тъй като свежда до минимум смущенията, причинени от движения през нощта.

-          Дишане: Системата на намотките в хибридните матраци позволява по-добър въздушен поток в сравнение с матраците от твърда пяна, като помага за регулиране на температурата и предотвратява натрупването на топлина.

-          Универсалност: Хибридните матраци са проектирани да посрещнат различни предпочитания за сън. Те могат да осигурят контурния комфорт на мемори пяната, като същевременно предлагат отзивчивостта и отскачането на матрак с вътрешна пружина.

Съображения при избора на хибриден матрак

Когато пазарувате хибриден матрак, имайте предвид следните фактори:

-          Материали и слоеве: Обърнете внимание на състава на комфортния слой, вида на използваните намотки и всички допълнителни слоеве. Качеството и разположението на тези слоеве ще повлияе на цялостното усещане и ефективност на матрака.

-          Твърдост: Хибридните матраци се предлагат в различни нива на твърдост. Помислете за позицията си на сън и предпочитанията си за комфорт, когато избирате твърдост, която ви подхожда най-добре.

-          Изолация на движението: Докато хибридните матраци предлагат по-добра изолация на движението от традиционните матраци с вътрешна пружина, степента на изолация на движението може да варира в зависимост от конкретния дизайн и използваните материали.

-          Поддържане на ръбовете: Хибридните матраци често имат силна опора на ръбовете поради системата от намотки. Това може да бъде от полза за хора, които седят или спят близо до краищата на леглото.

-          Цена: Хибридните матраци могат да бъдат по-скъпи от другите видове поради сложната си конструкция. Въпреки това, те могат да предложат ценна комбинация от функции, които могат да оправдаят цената.

Надуваеми матраци

Надуваемите матраци използват регулируеми въздушни камери, които могат да се надуват или изпускат, за да се постигне желаното ниво на твърдост. Тези матраци са много персонализирани и са особено полезни за хора, които имат специфични предпочитания за твърдост. Надуваемите матраци също предлагат добра изолация при движение и могат да бъдат от полза за двойки с различни предпочитания за комфорт.

Важно е обаче да изберете надуваем матрак с надеждна въздушна помпа и здрава конструкция, за да осигурите постоянен комфорт през цялата нощ.

Предимства на надуваемите матраци

-          Персонализирана твърдост: забележителната характеристика на надуваемите матраци е способността им да регулират твърдостта. Независимо дали предпочитате по-мека или по-твърда повърхност за сън, можете лесно да промените въздушното налягане, за да отговаря на вашите предпочитания за комфорт.

-          Индивидуален комфорт: Ако споделяте легло с партньор, надуваемите матраци могат да бъдат отлично решение. Всяка страна на матрака обикновено има своя собствена въздушна камера, позволяваща на двамата спящи да регулират страните си независимо за персонализиран комфорт.

-          Облекчаване на натиска: Надуваемите матраци разпределят тежестта равномерно, намаляват точките на натиск и насърчават по-комфортен сън. Това може да бъде особено полезно за хора с болки в ставите или други проблеми, свързани с комфорта.

-          Дълготрайност: Надуваемите матраци са проектирани да бъдат издръжливи и дълготрайни. Висококачествените модели могат да издържат на редовни корекции, без да се нарушава тяхната структурна цялост.

Съображения при избора на надуваем матрак

Когато пазарувате надуваем матрак, вземете предвид следните фактори:

-          Механизъм за регулиране: Някои надуваеми матраци използват ръчни помпи, докато други разполагат електрически или дистанционно управлявани помпи за по-лесни и бързи настройки.

-          Изтичане на въздух: Докато модерните надуваеми матраци са проектирани да минимизират изтичането на въздух, важно е да изберете модел с надеждна система за задържане на въздуха, за да поддържате постоянна твърдост през цялата нощ.

-          Качество на материалите: Търсете надуваеми матраци, изработени от висококачествени материали, които могат да издържат на редовно надуване и издуване, без да се образуват течове или слаби места.

-          Двойни камери: Ако споделяте едно легло, изберете надуваем матрак с двойни въздушни камери. Тази функция позволява на всеки спящ да персонализира своята страна на матрака независимо.

-          Поддържаща повърхност: Помислете дали надуваемият матрак включва допълнителни слоеве за опора и комфорт, като мемори пяна или латекс.

Заключение

Изборът на правилния тип матрак е важна стъпка в създаването на среда за сън, която насърчава комфорта и релаксацията. Всеки тип матрак идва със собствен набор от предимства и съображения. Докато проучвате различните опции, имайте предвид предпочитанията си за сън, типа на тялото и всички специфични здравословни проблеми. Независимо дали изберете контурната подкрепа на мемори пяната, отзивчивостта на латекса или традиционното усещане на вътрешната пружина, избора на матрак ще повлияе значително на качеството на вашия сън и общото благосъстояние. Отделете време да проучите и тествате различни типове матраци, за да откриете този, който най-добре отговаря на вашите нужди, позволявайки ви да се събуждате всяка сутрин, чувствайки се освежени и готови да се заемете с предстоящия ден.


Новини
Как да изберем матрак? Всичко, което ви е нужно да знаете.

Как да изберем матрак? Всичко, което ви е нужно да знаете


Добрият нощен сън е от съществено значение за цялостното ни здраве. Един от основните и може би най-важния фактор, който допринася за спокойствието на съня ни……. не е тайна. И това е качеството на матрака, който сте избрали за дългите нощи. Вашият матрак играе важна роля при определянето на комфорта на съня и подравняването на гръбначния стълб.

Но как да изберем матрак, който да отговаря на нашите нужди?

С голямото разнообразие от матраци, предлагани на пазара, изборът на правилния може да бъде трудна задача. Това ръководство има за цел да ви помогне да се ориентирате в процеса на избор на перфектния матрак, който отговаря на вашите индивидуални нужди.

Но преди да задълбаем повече в избора на матрак трябва да си отговорите на няколко много важни въпроса.

Разбиране на вашите нужди от сън

Спите ли настрани, на гърба или на корема?

Имате ли болки в гърба или проблеми със ставите?

Преди да започнете да пазарувате за нов матрак, отделете малко време, за да оцените нуждите си от сън. Помислете за вашите модели на сън, предпочитания и всякакви специфични здравословни проблеми или физически състояния, които може да имате.

Разбирането на вашите нужди от сън ще са от съществено значение при избора на матрак, който да осигурява необходимата опора и комфорт, съобразени с вашите уникални изисквания.

След като сте си отговорили на тези въпроси и вече знаете какви са вашите нужди, то сега ще разгледаме и различните видове матраци.

Видове матраци

Когато става въпрос за избор на матрак, голямото разнообразие може да бъде едновременно вълнуващо и стряскащо. Всеки тип матрак предлага уникална комбинация от характеристики, отговарящи на различни предпочитания и нужди за сън.

Нека разгледаме по-подробно различните типове матраци, за да ви помогнем да вземете информирано решение, което отговаря на вашите цели за комфорт и качество на съня.


1. Матраци Innerspring: традиционна опора и устойчивост


Матраците Innerspring са основна част от спалните от поколения. Техният класически дизайн се състои от опорна система, съставена от метални намотки, която осигурява основата на матрака. Най-горните комфортни слоеве могат да включват материали като пяна, фибропълнеж или допълнителни слоеве от по-малки намотки.

Резултат с изображение за bonnell springРезултат с изображение за pocket spring

2. Матраци от мемори пяна


Матраците от мемори пяна придобиха популярност заради способността си да се оформят по формата на тялото, осигурявайки плътна и поддържаща повърхност за сън. Мемори пяната е чувствителна към температурата, което й позволява да реагира на топлината на тялото ви и да се приспособи към вашите уникални контури.

Memory Foam Mattress

3. Латексови матраци: естественият избор за опора и комфорт


Латексовите матраци са изработени от естествен или синтетичен латекс, осигурявайки поддържаща повърхност за сън. Естественият латекс се добива от каучукови дървета и притежава хипоалергенни свойства, което го прави привлекателен вариант за страдащите от алергия.


Матраци, които бихте могли да пробвате са Био латекс плюс и Джъмбо латекс плюс.
Резултат с изображение за latex foam

4. Хибридни матраци: Намиране на перфектния баланс на комфорт и подкрепа


Хибридните матраци съчетават най-доброто от множество светове, като обикновено включват смес от мемори пяна или латекс със система от вътрешна пружина. Това сливане има за цел да увеличи максимално силните страни на всеки материал, като същевременно минимизира техните недостатъци.


Един такъв матрак, който съчетава предимствата на Pocket Spring технологията и комфорта на високия клас полиуретанови пяни е Хибрид Гранде. Неговите ползи са, че е дишащ, анатомичен, ергономичен, екологичен, сменяем калъф, антиакарен.

Резултат с изображение за pocket spring mattress

5. Надуваеми матраци: Персонализиран комфорт за персонализиран сън


Надуваемите матраци са еволюирали от произхода си към къмпинг в персонализирано решение за сън за домашна употреба. Тези матраци разполагат с регулируеми въздушни камери, които позволяват на спящите да персонализират нивото на твърдост по свой вкус.


Разбирането на характеристиките на различните типове матраци ви дава възможност да вземете информирано решение, съобразено с вашите нужди за комфорт. Независимо дали предпочитате класическата опора на вътрешната пружина, контурната прегръдка на мемори пяната, естествената еластичност на латекса, гъвкавостта на хибридите или персонализираната твърдост на надуваемите матраци. Вашият избор ще играе важна роля за цялостното ви качество на съня. Затова отделете време, за да обмислите предпочитанията си за сън и да дадете приоритет на функциите, които са най-важни за вас, когато проучвате различните налични опции.

Резултат с изображение за naduvaemi matraci

Фактори, които трябва да имате предвид при избора на матрак

Няколко ключови фактора играят решаваща роля при определянето на пригодността на един матрак за вашите нужди:

Нива на твърдост и вашата позиция на сън

Избраното от вас ниво на твърдост трябва да съответства на позицията ви за сън. Странично спящите може да предпочетат по-мек матрак за омекотяване на бедрата и раменете, докато спящите на гърба и корема често се възползват от по-твърда повърхност за подравняване на гръбнака.

Подкрепа и подравняване на тялото ви

Правилната опора е жизненоважна за поддържане на естественото изравняване на гръбнака ви. Матрак, който оформя тялото ви и осигурява опора, където е необходимо, ще допринесе за по-добрата поза при сън.

Изолация на движението за споделени легла

Ако споделяте леглото си с партньор, помислете за матрак с добра изолация на движението. Тази функция минимизира смущенията, причинени от движение, като гарантира спокоен сън и за двама ви.

Регулиране на температурата и дишане

Някои матраци задържат топлината, което води до дискомфорт по време на сън. Потърсете материали, които насърчават въздушния поток и регулират температурата, особено важно по време на горещите летни нощи.

Издръжливост и продължителност на живота

Матракът е дългосрочна инвестиция, така че помислете за неговата издръжливост и очаквания живот. Качествените материали и конструкция допринасят за дълготрайността на един матрак.

Неписано правило е, че трябва да си сменяте матрака на период около 7 години. Затова ако сегашният ви матрак е на тези години, то значи е време да започнете да се оглеждате за негов заместител.

Разгледахме видовете матраци и факторите, които трябва да имате предвид при избора ви, а сега е време да разгледаме и размерите на матраците.

Как да изберете правилния матрак спрямо позицията ви на сън?

Вашата позиция на сън играе решаваща роля при определяне на нивото на комфорт и подкрепа, които ще изпитате, когато си изберете матрак. Различните позиции за сън изискват различна степен на твърдост, оформяне и опора, за да се осигури както  правилно изравняване на гръбнака, така и спокоен нощен сън. Сега ще разгледаме матраците спрямо вашата предпочитана поза за сън:

1. Спане настрани

Странично спящите са склонни да упражняват по-голям натиск върху раменете и бедрата си. За да поддържат правилното изравняване на гръбначния стълб и да сведат до минимум точките на натиск, спящите настрани трябва да имат предвид следното при избора на матрак:

 •           Тип матрак: Изберете мемори пяна или хибриден матрак. Тези матраци се приспособяват към формата на тялото ви, облекчавайки натиска върху бедрата и раменете.
 •           Твърдост: Изберете матрак със средна до средно мека твърдост. Това осигурява омекотяване на точките на натиск, като същевременно осигурява подходяща опора за гръбнака ви.
 •           Възглавница: Използвайте поддържаща възглавница, която поддържа врата ви подравнен с гръбначния стълб, предотвратявайки болка във врата.


2. Спане по гръб

За тези, които спят по гръб трябва да изберат матрак, който предлага опора на долната част на гърба, като същевременно поддържа естествената извивка на гръбнака. Ето какво трябва да търсите при избора на матрак:

 •          Тип матрак: Матраци от мемори пяна, латекс или хибридни матраци са подходящи за спящи на гърба. Те осигуряват подкрепа на естествената извивка на гръбначния стълб.
 •           Твърдост: Изберете средно до средно твърди матраци. Те предлагат необходимата опора за долната част на гърба, като същевременно осигуряват комфорт.
 •           Възглавница: Изберете възглавница, която поддържа естествената извивка на врата ви, без да бута главата ви твърде напред.

3. Спане по корем

Хората, които спят по корем, се нуждаят от матрак, който предотвратява потъването на бедрата им твърде далеч, което може да натовари долната част на гърба. Обмислете следните фактори:

 • -          Тип матрак: Потърсете твърд матрак, който осигурява равномерна опора, за да предотврати твърде много потъване на бедрата.
 • -          Твърдост: Изберете средно твърд до твърд матрак, за да поддържате тялото си подравнено и да предотвратите болки в долната част на гърба.
 • -          Възглавница: Използвайте тънка възглавница или изобщо не използвайте възглавница, за да предотвратите повдигането на главата ви твърде много, което може да натовари врата ви.

4. Комбинирано спане:

Ако нямате точно определен начин на спане, а през цялата вечер си сменяте позата като горе описаните, то тогава при избора на матрак вземете предвид следното:

 • -          Тип матрак: Хибридните матраци предлагат добър баланс на опора и комфорт за комбинирано спане.
 • -          Твърдост: Изберете средно твърд матрак, който позволява различни пози за сън.
 • -          Възглавница: Използвайте универсална възглавница, която осигурява подходяща опора и комфорт, независимо от позицията ви на сън.


Обичайни размери на матраци


Размери на бебешки матрак - 60х120 / 70х140


Независимо дали поставяте кошара с бебешко легло или ще изберете по-голям матрак, който може да се използва до 4-5 годишна възраст на детето, изборът е личен. Който и вариант да изберете, препоръчително е да изберете хипоалергенна материя, заедно с качествен протектор. Първото легло за малкото е емоционален момент и осигуряването на удобно и безопасно място за спане е от съществено значение.


Ако сте привърженици на качествения латекс, то можете да погледнете матрак Бебе S плюс от 100% белгийски латекс. Или можете да се спрете на по-бюджетен вариант като матрак Бебе F плюс.


Размер еднолицев матрак - 82/90 х 190/200


Идеален за детски стаи, този размер е подходящ за деца от началното училище до тийнейджъри. Удобен е за дете и предлага достатъчно място за случайни гости. Пропорциите са перфектни за настаняване на роднини, които са отседнали при вас за една нощ или повече.


На пазара се предлага голямо разнообразие от еднолицеви матраци, така че със сигурност ще има точно такъв, който да отговаря на вашите специфични нужди.


Размер на матрака за 1 1/2 - 120 х 190/200


Чудесен вариант, когато родителят споделя леглото с малко дете, осигурявайки комфорт и пространство. Ако пространството е ограничено, обмислянето на споделен матрак за деца може да спести място. Също така е идеален за специална стая за гости, предлагайки комфорт за по-дълъг престой.


Размер на матрака за мини спалня - 140 х 200


Този размер е подходящ за двойки, които обичат да споделят всичко заедно. Той е идеален за компактни спални или когато пространството е проблем. Матракът с размер 140x200 често е предпочитан от младите семейства, тъй като подчертава важността да си даваме пространство един на друг както в живота, така и в съня.


Размер на матрака за спалня - 160 х 200

За партньори, които споделят общо легло, по-големият размер е от полза. Размерът 160 x 200 осигурява необходимата свобода за сън, без да се чувствате ограничени. Този размер осигурява по-удобно изживяване при сън.

Размер на матрака - 180 х 200

Проектирано за просторни спални, това голямо легло предлага достатъчно пространство за вас и вашия партньор. Комфортът, който изпитвате с този размер, може да повлияе положително на връзката ви, тъй като добрият сън подобрява разбирането и комфорта у дома.

Размер на матрака - 200 х 200

Подобно на кралско легло, леглото с размери 200 x 200 cm предлага изключителен комфорт и пространство. С място за множество завивки и ширина, този размер гарантира комфортен и спокоен сън.

Височина на матрака

Класическият подход при избора на височина е да седнете на леглото с колене под ъгъл от 90 градуса. Препоръчва се височина на матрака от поне 20 см, за да се осигури комфорт и да се предотврати натрупването на прах от пода. Помислете за комбиниране на различни материали за екстравагантна височина. Американските матраци дори могат да имат височини до 45 см в премиум селекциите, подчертавайки, че размерът има значение за комфорта и качеството на съня.

Когато избирате правилния размер и височина на матрака, вземете под внимание вашите лични предпочитания, наличното пространство в стаята и вашите нужди от комфорт. Добре подбраният матрак осигурява качествен сън и допринася за цялостното Ви благополучие.

За какво още да гледате при избора на матрак?

Тестване на матраци в магазина

Въпреки че онлайн пазаруването е удобно, препоръчително е да посетите магазин и да тествате матраците лично. Легнете в различни позиции за сън, за да прецените комфорта и подкрепата. Обърнете внимание на това как матракът реагира на тялото ви и дали подравнява гръбнака ви правилно.

Онлайн пазаруване на матраци

Онлайн пазаруването на матраци предлага удобство и по-широка гама от възможности. Потърсете уебсайтове, които предоставят подробни описания на продуктите, клиентски отзиви и прозрачни правила за връщане. Проучете репутацията на марката и проверете за сертификати или награди.

Политики за гаранция и връщане

Преди да направите покупка, прочетете внимателно гаранционните условия. Разберете какво е покрито и за колко време. Освен това се запознайте с правилата за връщане и замяна, в случай че матракът не отговаря на очакванията ви.

Грижа за вашия матрак

Правилната поддръжка на матрака може да удължи живота му. Редовно завъртайте матрака, за да разпределите равномерно износването. Обмислете използването на протектор за матрак, за да се предпазите от разливи и алергени. Следвайте указанията на производителя за почистване и грижа.

Аксесоари за матраци

Аксесоари като възглавници и протектори за матраци могат да подобрят съня ви. Изберете възглавница, която допълва вашата позиция на сън и лични предпочитания.

Разнообразието от към възглавници е наистина голямо, някои от тези, които бихте могли да пробвате са:

1.       3 Action Man - специално проектирана с мемори пяна от ново поколение, третирана с активен въглен от бамбук, който спомага за регулирането на телесната температурата, елиминира миризмите и абсорбира излишната влага.

hover image

2.       STEPIN2NATUR - първата антибактериална възглавница с минерали, с неповторима, анатомична форма и деликатна извивка, предназначена за опора на врата.

hover image

3.       Възглавница с мемори парчета -  съставена от парченца мемори пяна, осигуряващи перфектна въздушна циркулация и максимално удобна адаптация към врата и главата.

4.       MEMORY CONTOUR - Пълнежът от мемори пяна се адаптира към контурите на главата, предоставяйки стабилна опора.

5.       Възглавница CBD - възглавници от висококачествена мемори пяна, напоени с милиони микрокапсули, пълни с най-висококачествен CBD за по-дълбок сън, релаксация и по-освежаваща сутрин.

hover image

Персонализиране на вашата среда за сън

Изборът на правилната рамка за легло или основа е от решаващо значение за опората и дълголетието на матрака. Освен това изберете спално бельо, което допълва характеристиките на вашия матрак, като дишане и влагоотвеждащи свойства.

Новини
Как да се наспим добре с правилно избран матрак?

Как да се наспим добре с правилно избран матрак?

Матрака е много труден да бъде избран защото всеки съпоставя собственият си комфорт и предпочитание. В повечето случаи материалите използвани в матрака подобряват неговият комфорт и здравина. 

Първото от което трябва да започнем за избора на правилният матрак е да изберем дали да бъде еднолицев или двулицев.

Тук не се съобразяваме само с нашият комфорт ами и с изискванията на самото легло. Много легла в България все още се произвеждат за еднолицеви матраци и тук трябва да знаем леглото ни за какъв матрак е произведено. Ако леглото е само за еднолицев матрак, то той ляга от горе на борда. Ако матрака влиза вътре в леглото става и за двата модела.

Основни разлики между еднолицеви и двулицеви матраци са:

1. Когато се използва матрака само от едната страна му се намаля живота на издръжливост във времето като при такъв тип матраци максималната гаранция на пазара е 5 години. При вторият вариант имате много по голяма издръжливост като гаранциите средно са по 10 години, но можем да предложим модели с 20 – 25 дори и доживотна гаранция.

2. При еднолицевите матраци имате много по-малък избор от модели и по често те са изработени от по нисък клас модели спрямо двулицевите.

3. Като цяло еднолицеви матраци се произвеждат единствено в България и по-честата причина е за по-добра цена. Защото при вторият модел се налага използването на подматрачна рамка.

4. При двулицевите модели има доста повече технологии на комфорт. Като могат да бъдат с две страни на твърдост или пък с ДуалКор технология единият да спи на по-меко другият на по-твърдо. 

Второто което трябва да изберем е мекотата която търсим.

Всеки матрак си е строго индивидуален по комфорт, но има едно общо правило за мекота.

1. Анатомичен матрак – това са по-меките модели, които приемат извивките на тялото ни и ни дават чувство за безтегловност.

2. Ергономични матраци – това са балансирани модели нито много меки нито много твърди, някъде по средата.

3. Ортопедичен моделите – подходящи за хора с ортопедични проблеми и изпитващи болки свързани с костната система или прещипване на нерви. Но дори и да нямате ортопедичен проблем ако сте свикнали да спите на твърдо всички тези модели са подходящи.

Третото което трябва да изберем е сърцевината на матрака.

Ядрото може да бъде изработено от различни материали като:

1. Бонел пружина – това е малко по-старата технология и доста хора я избягват все повече. Тук имаме едно стабилно ядро което дава ортопедична упора по време на сън. Но си има и своите минуси. Като основен минус се отчита предаването на вибрации по цялата повърхност. Тук се получава ефекта на лодката и когато единият се размърда и другия се движи. Също така тук пружината е захваната една за друга и с времето триенето на метал в метал води до скърцане. 

2. Покет пружина – мек и по-скоро анатомичен материал за изграждане на матраци, като всяка пружина е индивидуално пакетирана в свое джобче. По този начин се предотвратява триенето на метал в метал и предаване на вибрации. Тази система е и доста лесна за зониране и така да имаме по-правилна позиция на гръбначният стълб по време на сън.

3. Мулти покет пружина – за разлика от покет пружините където имаме 150 пружинки на кв. м. тук вече имаме много повече. Като на пазара в България са познати два основни варианта на тази система 250 и 506 пружинки на кв. м.. Тази технология е доста по-стегната в сърцевината на матрака и тук имаме по-ергономична упора, но това не изключва, че няма и анатомични матраци с тази технология.

4. Високоеластична пяна – повечето от моделите с този тип ядро са предимно ортопедични и ергономични, рядко се срещат анатомични модели. При високоеластичната или така наречената пенополиуретанова пяна се търси стабилна упора на гръбначният стълб. Полиуретановата пяна има много свои разновидности за това еднакви като структура матраци могат да бъдат напълно различни като комфорт.

5. Латекса е малко по специфичен като материал и е доста по-различен като комфорт. Самият материя допринася за усещане на съпротивление и поддържане на ортопедична упора. Като при латекс всички ядра са зонирани в 7 различни зони на комфорт. При този материал ни трябва и подходяща подматрачна рамка.

Четвъртата стъпка е определяне на необходимият размер.

Ако подменяте съществуващ матрак никога не мерете старият си матрак. С течение на годините може да има изменение на матрака в размера му в следствие на експлоатация и така може да объркате размера. Измерва се светлият отвор на повърхността където ляга или влиза матрака. Ако сте с подматрачна рамка може да измерите и нея. 

Петата стъпка е определянето на бюджета, който сте склонни да отделите за новия си матрак. Тук не трябва да забравяме, че един матрак може да го ползваме средно следващите 10 години така съпоставено началната инвестиция е малко по-голяма, но във времето се разбира, че това не е така. Също така не подценявайте нуждата от качествен сън – сънят е здраве. Точно за това, че всеки клиент е с различен бюджет ние сме съчетали модели от различни ценови класове. Като някои от марките разполагат в трите основни класа бюджети други са концентрирани във нисък, среден или висок клас. 

При нас може да откриете модели на 34 различни производителя като тук може да видите всяка марка със собственият ценови клас. 

MagniflexMagniflex – Среден и висок ценови клас, само двулицеви матраци

IsleepIsleep – Нисък, среден и висок ценови клас, само двулицеви матраци

MollyflexMollyflex – Среден и висок ценови клас, само дулицеви матраци

Don AlmohadonDon Almohadon – Нисък, среден и висок ценови клас, само двулицеви матраци

EcotexEcotex – Нисък и среден ценови клас, само двулицеви матраци

ТЕДТед – Нисък, среден и висок ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

НаниНани – Нисък, среден и висок ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

ParadiseПарадасйс – Нисък, среден и висок ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

ИримИрим – Нисък ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

VikiВики – Нисък ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

ClassicКласик – Нисък и среден ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

ИнтерматракИнтерматрак – Нисък и среден ценови клас, само двулицеви матраци

ProflexProflex – Нисък и среден ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

BellanoteBellanotte – нисък и среден ценови клас, само двулицеви матраци

TurkmenTurkmen – среден ценови клас, само двулицеви матраци

Yataks Yataks – среден ценови клас, само двулицеви матраци

Sleep Me Sleepme – нисък ценови клас, само двулицеви матраци

Verthora Verthora – среден и висок ценови клас, само двулицеви матраци

Хегра Хегра – нисък и среден ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

РосМари РосМари – нисък ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

Matisan Matisan – нисък и среден ценови клас, само двулицеви матраци

Stepin2NatureStepin2nature – среден ценови клас, само двулицеви матраци

Блян Блян – нисък, среден и висок ценови клас, двулицеви и еднолицеви матраци

Happy Dreams HappyDreams – среден и висок ценови клас, само двулицеви матраци

Латекс Латекс – среден и висок ценови клас, само двулицеви матраци

Skypur Skypur – среден ценови клас, само двулицеви матраци

Stearns & Foster StearnsandFoster – висок ценови клас, само двулицеви матраци

Moonway Moonway – среден ценови клас, само двулицеви матраци

Tempur Tempur – висок ценови клас, само двулицеви матраци

Иввекс Иввекс – нисък, среден и висок ценови клас, еднолицеви и двулицеви матраци

Sealy Sealy – висок ценови клас, само двулицеви матраци

Green Fabric Green Fabric – нисък ценови клас, двулицеви матраци

Relaxico Relaxico – среден ценови клас, двулицеви матраци

Dream On Dream On – среден ценови клас, двулицеви матраци

За по-лесен избор сме съчетали най-големите водещи производители на нашият пазар. Като може да откриете ежемесечни промоции в нашият сайт. Също така може да кликнете директно върху упоменатите марки и да разгледате техните предложения. 

А селекция по размер може да разпределите директно тук. Като изберете вашият размер ще се отворят модели само в него и с цена за вашият размер.

Матрак 72/186

Матрак 82/186

Матрак 114/186

Матрак 120/186

Матрак 125/186

Матрак 125/188

Матрак 144/186

Матрак 164/186

Матрак 70/190

Матрак 72/190

Матрак 75/190

Матрак 80/190

Матрак 82/190

Матрак 85/190

Матрак 90/190

Матрак 95/190

Матрак 100/190

Матрак 110/190

Матрак 114/190

Матрак 115/190

Матрак 120/190

Матрак 125/190

Матрак 130/190

Матрак 140/190

Матрак 144/190

Матрак 150/190

Матрак 158/198

Матрак 160/190

Матрак 164/190

Матрак 170/190

Матрак 180/185

Матрак 180/190

Матрак 200/190

Матрак 70/200

Матрак 72/200

Матрак 75/200

Матрак 80/200

Матрак 82/200

Матрак 85/200

Матрак 90/200

Матрак 95/200

Матрак 100/200

Матрак 110/200

Матрак 114/200

Матрак 115/200

Матрак 120/200

Матрак 125/200

Матрак 130/200

Матрак 140/200

Матрак 144/200

Матрак 150/200

Матрак 160/200

Матрак 164/200

Матрак 165/200

Матрак 170/200

Матрак 180/200

Матрак 190/200

Матрак 200/200

Матрак 80/210

Матрак 90/210

Матрак 90/220

Матрак 100/210

Матрак 100/220

Матрак 120/210

Матрак 140/210

Матрак 150/210

Матрак 160/210

Матрак 160/220

Матрак 180/210

Матрак 180/220

Матрак 200/210

Матрак 200/220

Детски матрак 60/130

Детски матрак 65/130

Детски матрак 65/110

Детски матрак 60/120

Детски матрак 65/135

Детски матрак 60/140

Детски матрак 70/120

Детски матрак 70/130

Детски матрак 70/135

Детски матрак 70/140

Опитали сме се да покрием почти всички търсени размери на нашият пазар, но ако вашият размер не е в по-горе упоменатите, не се притеснявайте почти всеки модел в сайта ни може да бъде изработен по ваш индивидуален размер. За цената при индивидуални поръчки може да се свържете с нас.

Откриването на точният модел и комфорт по време на сън е един от най-трудните избори човек винаги се е стремял към универсални технологии и техники, но до момента няма универсална формула за съня, която да действа на всеки един от нас. През годините и вековете матраците са били най-различни като още в древен Египет. Египтяните са запълвали пространствата дори и цели стаи с възглавници и са спали върху тях. Дали е било удобно никой не може да каже, но такава е била самата технология. 

Островните държави масово са използвали хамаци, така хамака се превръща в най-древният способ за сън. В момента не чак толкова разпространен, но пък наистина доста ефективен и лесен механизъм.

През средновековието започват да се появяват първите подобия на съвременен матрак като формата е доста подобна на сегашните също така отново са били облечени в текстил. По честно във вълнен или кашмирен плат, а сърцевината е била изработена от слама. Проблема при сламата, е че много дребни насекоми и бактерии могат да виреят вътре и да нарушат хигиената и нашият сън. 

Така с векове във всяка една култура има различни методи на сън, които се изменят. А особено след Индустриалната революция достигаме до днешните и значително по-модерни технологии за сън. Вече матрака не е просто необходимост, но е и начин на терапия за подобряване качеството на живот. Технологиите са се ориентирали към човека, към неговата анатомия и как това би могло да промени начинът му на живот. Хигиената на сън е поставена на първо място от гледна точна на липса на алергени или акарно развитие в самите матраци. Защото колкото е по урбанизиран един град толкова е по-голяма предпоставката за развитието на бактерии и акари в самите матраци. Но за още по-добра хигиена е препоръчително използването на протектори върху самият матрак. По този начин не допускате нищо да премине към ядрото на матрака, нито бактерии нито влага, която може да допринесе за развитие на различни микроорганизми.

Тук в нашият блог може да споделите мнение от кой матрак сте доволни, а също така може да зададете въпрос като ще се опитаме да помогнем максимално. Нашият екип знае какво е да не си се наспал добре, но най-добре знаем какво е да се наспиш като звезда.