Aнтиалергичен матрак

Aнтиалергичен матрак

Как да изберете антиалергичен матрак ако страдате от алергии?


Сигурно няма да се изненадате ако ви кажа, че около 20% от българите са имали или все още имат алергии, част от които се проявяват в домовете ни. За да не станем част от статистиката е добре да се обърне внимание там, където можем да окажем някакво влияние, а именно, избирането на антиалергичен матрак.


Сега сигурно се питате защо от всичко възможно, точно антиалергичен матрак… Матраците могат да бъдат идеално място за натрупване на алергени като прах и домашни акари. Те могат да доведат до увеличаване на алергичните реакции, особено вечерно време (или времето, по което спите).


Ако не желаете да четете цялата статия, можете да отиде на точката, която най-много ви интересува.


СЪДЪРЖАНИЕ:

1.    Защо хората страдащи от алергии трябва да избират внимателно матрака си?

2.    Какво прави матрака антиалергичен?

3.    Антиалергични материали - кои да изберем?

4.    Как да удължим живота на нашия антиалергичен матрак?


Защо хората страдащи от алергии трябва да избират внимателно матрака си?


Ако в момента четете тази статия предполагам, че или имате алергии от години, или те първа са започнали прояви на такива. И в двата случая наистина трябва много внимателно да изберете матрака си, защото на него ще спите всяка вечер. Наскоро бях представил малко повече информация и за това колко опасно за здравето е ако не се предприемат мерки и срещу домашните акари.


И всъщност нека да обобщя някои от причините защо е важно да си смените матрака с антиалергичен матрак:


1.    Натрупване на прах


Матраците имат множество “пукнати” и шевове, които могат да събират прах, а и са чудесен дом за домашните акари. А точно тези микроскопични създания са причината не малко хора да развият алергични реакции или да се засилят симптомите на настоящи такива.


Все пак нека не забравяме, че около ⅓ от живота си я прекарваме в сън. А това къде се случва? Правилно, на матрака, който сме избрали. Сега разбирате ли колко е важно да изберете матрак, който да не е източник на потенциални алергии?


2.    Изпарения от материали


Има материали, които могат да излъчват химични съединения и изпарения в матраците (т.н. “Въглеводородни съединения”). Тези вещества са част от състава на някои материали, които се използват при производството на матраци (например, лепила, пяна, синтетични материали и др.). Сега най-вероятно веднага си задавате въпроса, “ама защо се използват такива материали, след като биха влошили сипмтомите на хора имащи алергии и най-вече астма?”.


Производителите имат три основни причини да използват подобни материали:


-       Изолация и подкрепа: някои от тези материали могат да предоставят добра изолация и подкрепа на тялото, което е важно за комфортния сън.


-       Икономически съображения: някои материали могат да бъдат по-евтини и лесно достъпни от други. Това от своя страна води и до по-ниската цена на самия матрак, което го прави достъпен за хора, които не разполагат с голям бюджет.


-       Издържливост: В някои случаи материалите със съдържание на въглеводородни съединения могат да бъдат по-издържливи и да мита по-дълъг живот в сравнение с други.


Въпреки тези положителни ефекти, подобен тип материали могат да представляват сериозен проблем за хора с алергии или такива с чувствителна дихателна система. Тези вещества могат да дразнят и да предизвикат алергични реакции.


3.    Неподходящи материали


Използването на материали, които привличат и задържат алергени, като определени видове пух или текстил, може да бъде проблем за хората с алергии. Ако матракът не е изработен от хипоалергенни материали, съдържащите се в него алергени е много верятно да засилят неприятните симптоми.


4.    Задържане на влага


Матраците могат да задържат влага, особено ако не се поддържат правилно. Влагата, от своя страна, предоставя идеални условия за развитие на домашни акари и мухъл. А точно тази комбинация би образувала и в най-здравия човек алергии.


5.    Задържане на телесни течности


Докато спим, тялото ни отделя пот. Ако матракът не е оборудван с подходяща защита, потта може да се абсорбира вътре в матрака, което може да доведе до редица други порблеми.


Както, предполагам, сами сте се убедили, за тези от вас, които имат алергии или са податливи на развитието на такива, е от съществено значение да се избере антиалергичен матрак. Това може да помогне за подобряването качеството на съня и до намаляване на алергичните реакции свързани с матрака.


Какво прави матрака антиалергичен?


Матраците, които се определят като “антиалергични”, са специално проектирани и изработени, за да предоставят среда, която да минимизира възможността от алергични реакции.


За какво трябва да се оглеждате, за да се защитите максимално от потенциални алергии:


1.    Хипоалергенни материали


Една от основните характеристики, която прави матрака антиалергичен е използването на хипоалергенни материали при неговото производство. Това са материали, които имат по-малка вероятност да предизвикават алергични реакции. Обикновено тези материали са обработени или създадени по начин, който намалява наличието на алергени, които могат да дразнят дихателната система.

hover image
Може да видите модела в линка Натурален вълнен матрак

2.    Антиалергични калъфки


Много антиалергични матраци са оборудвани със специални антиалергични обвивки или калъфки. Направени са от материали, в които трудно биха могли да проникнат алергени като прах, домашни акари и др. И за разлика от матрака, те могат да се перат изключително често и тяхното поддържане е много лесно.


hover image

Матрак с Евкалиптов Тексил


3.    Защита срещу домашни акари


За съжаление, домашните акари са честа причина за алергии и астма. Този вид матраци често са проектирани със специални защитни протектори, които предотвратяват проникването на акари и тяхното размножаване в матрака.


4.    Антибактериални и антимикробни свойства


Някои антиалергични матраци съдържат материали с антибактериални и антимикробни свойства. Тези свойства могат да помогнат за предотвратяване на развиетието на бактерии и микроорганизми в матрака, които ако бъдат оставени, могат да предизвикат алерги и инфекции.

hover image
Матрак с дишаща структура и висококачествен текстил


5.    Производство


Производителите на този вид матраци често използват специални методи и технологии, за да гарантират, че матракът е висококачествен и безопасен за хора с алергии. Това може да включва и допълнителни стъпки за почистване и обработка на материалите.


6.    Сертификации и стандарти


Преди да изберете своя матрак е важно да проверите наличните сертификати и стандарти, които трябва да гарантират хипоалергенността на матрака.


Антиалергични материали - кои да изберем?


Ако страдате от алергии или сте податливи към развитието на такива, то изборът да антиалергичен матрак е изключително важен за вас.


Преди да изберете е важно да разгледате различните материали, използвани при производството на съответния матрак и да прецените кой от тях е най-подходящ за вас.


1.    Хипоалергенни влакна


Този вид материал е особено подходящ за тези от вас, които, за съжаление, имате алергии. Това се дължи на свойствата му да отблъсква алергени като прах и домашни акари. Хипоалергенните влакна могат да бъдат изработени от материали като бабукови, микрофибърни и други влакна. Те са изключително дишащи, което предотвратява задържането на влага и миризми, а също така са меки и комфортни за сън.


2.    Латекс


Латексовите матраци са изработени от природен или синтетичен латекс и са изключително устойчиви на алергени. Поради своята плътност и непроницаема природа, латексовите матраци не позволяват на алергените да се задържат в тях. Но това не е всичко. Латексът предлага изключителна подкрепа и комфорт за тялото по време на сън.


3.    Мемори пяна


Мемори пяната е популярен материал за матраци, известен със своята способност да се адаптира към формата на тялото и да осигури равномерно разпределение на теглото. Много матраци с мемори пяра са с хипоалергенни протектори, които предотвратяват проникването на алергени.


Как да удължим живота на нашия антиалергичен матрак?


Може би много ви дотягам с това постоянно повтаряне на съвети относно поддържането на вашия матрак…. Но това всъщност е една от най-важните точки, които бихте могли да прочетете. Ако успеете правилно да поддържате и пазите матрака си, то той ще запази свойствата си за много дълги години напред.


1.    Редовно изтъркване и пречистване на въздуха


По време на смяната на спалното бельо е добра практика да изтърквате матрака с четка или кърпа. Това ще помогне да се премахнат прах и други частици, които са се насъбрали по неговата повърхност. Освен това редовното освежаване на стаята със свуж въздух може драстично да намали наличието на алергени във въздуха. Тук може би е добре да спомена, че е още по-добре да използвате филтър за пречистване на въздуха.


2.    Използвайте антиалергенни протектори


Протекторите за матрак, направени от хипоалергенни материали, могат да предоставят допълнителна защита на матрака. Тяхната основна цел е да предотвратят проникването на алергени, пот, акари и мръсотия в основната част на матрака. Редовното пране на тези протектори е също важна част от цялостното поддържане на чистота и хигиена.

hover image

Евалиптов протектор


3.    Обръщайте матрака редовно


Ако матракът ви е двустранен, редовно го обръщайте, за да може натоварването да се разпредели равномерно по него. Това от своя страна може предотврати формирането на вдлъбнати и други деформации по повърхността на матрака.


4.    Вакуумиране на матрака


Използването на прахосмукачка с филтър може да бъде ефективен начин за премахване на прах и алергени от повърхността на матрака. Редовното му вакуумиране може да намали наличието на алергени и да поддържа матрака по-чист.


5.    Избягвайте влагата


Влагата може да се задържи в матрака и да създаде условия за развитие на акари и плесени. А това може да доведе до …. да правилно се досетихте, до алергични реакции или засилване на симптомите на наличните такива. За да се предотврати всичко това е добре да избягвате излишната влага в спалнята.


Добави коментар

Трябва да влезете, за да добавите коментар. Ако нямате акаунт, можете да се регистрирате за такъв. Регистрацията е безплатна!